Blog

Regelmatig plaatsen we extra informatie over de producten of andere interessante artikelen.

Harmanda Stokker van praktijk Navodi


We geven graag het woord aan iemand die net zo enthousiast is over het gebruik van kruiden als wij.

Vandaag is dat Harmanda Stokker van Navodi- Natuurlijk voor dieren. Zij is een van onze enthousiaste verkopers, en verteld graag meer over wat zij doet…
Ik ben Harmanda Stokker van praktijk Navodi – Natuurlijk voor dieren. Nadat ik in 2018 de opleiding Dier en Natuurgeneeskunde in Meppel heb afgerond, ben ik mijn praktijk in Vlagtwedde begonnen. Ik behandel met name honden, katten en paarden. Ik heb voor de opleiding gekozen, omdat ik merkte dat er met natuurgeneeskunde vaak nog veel mogelijk is wanneer je er met reguliere middelen niet uitkomt. Door te werken aan de oorzaak en niet alleen de klachten, kunnen natuurlijke middelen veel verschil maken.

Vorig jaar zag ik de Parasiet mixen van Krachtig Kruid voorbij komen. Ik vind het erg belangrijk om chemische bestrijdingsmiddelen tegen parasieten te vermijden, omdat deze voor zowel het dier als de natuur schadelijk zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven, maar toch kan het een uitdaging zijn om een middel te vinden dat je dier voldoende beschermt tegen vlooien, teken en wormen.
De parasietenmixen van Krachtig Kruid heb ik eerst voor mijn eigen dieren gebruikt en ik was meteen heel tevreden over het effect. Ook de samenstelling van de producten spreekt mij aan. Mijn hond en katten komen nog zelden thuis met teken, zelfs na een wandeling in het bos.

De Polderkol

De Polderkol is, zoals je op de website leest, “een Biologisch kruidenbedrijf dat kruiden teelt, verzamelt en verwerkt tot producten die de gezondheid bevorderen.”


Als we het terrein op rijden, valt direct de rust en stilte op. Het is vroeg in het jaar, de akkers zijn nog behoorlijk kaal. Op deze hectare grond gebeurt het dus. Met veel geduld en liefde teelt Marlies Engels hier de kruiden, die vers in tincturen worden verwerkt, voor de producten van Krachtig Kruid.

De alcohol waarin de producten worden verwerkt is ook biologisch. Al jaren werken zij volgens deze methode. Delen van planten worden ook gedroogd voor thee, er wordt kruidenolie gemaakt. Van andere kruiden worden de bladeren, of juist de wortels gebruikt. Met die producten zijn zij vaak op markten te vinden, al waren die er het afgelopen jaar minder. Omdat het “levende ingrediënten” zijn is alles afhankelijk van de omstandigheden: zal de oogst lukken, wat gaat het weer doen?

Gelukkig is de ervaring van Marlies groot en heeft zij door de jaren heen geleerd om te gaan met tegenslagen en de veranderende temperaturen door de klimaatverandering. Naast haar enorme ervaring is ook het respect voor de planten groot: ze krijgen de tijd en ruimte om te groeien. Daarnaast heeft Marlies zoveel kennis over de werkzaamheid en karakter van de planten dat ze die graag wil delen. Zo brengt Marlies binnenkort haar 1e boek uit. Hierin wil zij ook meer over de afkomst, de familie van de plant vertellen. We krijgen een print te zien, met prachtige illustraties. Wist je dat ook de kweepeer een boomsoort is uit de rozenfamilie? Of de aardbei? En natuurlijk de tormentil (Potentilla erecta), een van de kruiden die Caspar gebruikt in zijn recepten.


Al meer dan 15 jaar zijn ze aan het werken en wonen Marlies en haar man hier en telen deze prachtige producten. In 2009 kunnen zij, na jaren hard werken, hun eigen van strobalen gebouwde woning betrekken. De nieuwe houten cursusruimte op het terrein geeft ruimte aan de cursisten om veilig, ook nu, deel te nemen aan de vele activiteiten, zoals het basiscursus weekend. In de gezellige cursusruimte kun je ook delen van de planten zien: hoe zien de zaden eruit, de bloemen, de wortels? Ik kan het echt aanraden, je hangt aan Marlies haar lippen als planten je ook maar enigszins interesseren. Ook voor rondleidingen, kruidenthee of tinctuur, plantjes en nog veel meer kun je terecht bij de Polderkol. Interesse? Kijk op hun website: https://www.polderkol.nl De Polderkol is Skal gecertificeerd en is ook een erkend leerbedrijf.

We zijn enorm trots op onze samenwerking, en delen dan ook graag dit met u. Zodat u misschien ook begrijpt dat producten als deze soms niet op voorraad kunnen zijn. Er worden geen concessies gedaan aan kwaliteit, geen “mindere” alternatieven. De kruidenmixen van Krachtig Kruid bestaan uit Westerse- en Chinese kruiden, maar ook etherische oliën, bloesems en paddenstoelen. De mixen zijn te vinden op onze website https://krachtigkruid.nl/


Helaas mogen wij door overheidsregels niet veel informatie geven over de werkzaamheid van de producten, maar heeft u vragen over de producten van Krachtig Kruid? Bent u therapeut of arts en wilt u onze testers ontvangen? Mail dan naar webshop@krachtigkruid.nl


Teken en vlooien update 07 2020Dit jaar zijn er veel teken en vlooien. Warme winter en voorjaar en genoeg regen met daardoor lekker hoog gras en veel begroeiing.

De ideale plek voor teken om te leven en groeien. Maar ook voor vlooien is dit klimaat uitstekend. De meeste mensen zijn thuis, met genoeg gastheren en dames (honden, katten en andere huisdieren).


Onder zulke omstandigheden is het heel moeilijk om ervoor te zorgen dat de dieren vrij zijn van teken. Hier enkele tips:

  • Vermijd plekken waarvan je weet dat er veel teken zitten (pas op voor struiken en dichte begroeiing!)

  • Gebruik naast de druppels voor op de vacht ook de parasietmix inwendig ( zie ook vorige verhaal over teken en vlooien)

  • Kijk of een ketting van amber of een combinatie met uitwendige spray werkt

Ik kan het middel niet “sterker”maken, want dan loop je weer kans op negatieve huidreacties bij onze dieren. Je kan de druppels wel vaker en meer over jouw dier verspreid geven.


Wat betreft de vlooien: realiseer je dat de grootste besmettingsbron IN de omgeving van het dier zit. Dat is het huis, de tuin, de auto, de buren waar het dier naar binnen loopt, of andere dieren. Bij andere dieren vergeten mensen wel eens dat de konijnen ook vlooien kunnen hebben, en de meest voorkomende vlo van de kat afkomstig is. Vreemd genoeg wordt die vaak juist NIET mee behandeld. Wil je succesvol ongedierte bestrijden dan moet je zeker ook de omgeving (de auto!) aanpakken.


Komen er andere dieren over de vloer? Vraag of ook die behandeld worden. Ook de logeerkat. Of de hond van kennissen die meekomt.


Regelmaat is belangrijk bij de behandeling met natuurlijke producten, schrijf het in de agenda of op de kalender als je bang bent het te gaan vergeten. Besef dat een natuurlijk product meer toewijding vergt, maar grote voordelen heeft. Zo vormt het geen gevaar voor de omgeving: het water waarin jouw hond zwemt en de kinderen die het dier aaien.


Hoe behandel jij jouw dieren met de Parasiet mix uitwendig? Ik hoor graag de reviews terug van je via de mail op: webshop@krachtigkruid.nlSucces!Caspar
Parasietmix uitwendig

(voorheen anti teken en vlo mix)


Het uitwendige middel wordt inmiddels ruim 5 jaar ingezet bij vooral honden en katten.

Eén flesje geeft ongeveer 200 druppels, dus wees er niet zuinig mee. Probeer het eerst voorzichtig uit, want er zijn altijd dieren die gevoelig reageren. In mijn ervaring zijn dat vaak dieren die toch al gevoelig zijn voor meer dingen en -helaas- ook de dieren waar je liever geen heftige vlooien- en tekenbestrijding op wil toepssen.

Bij zeldzame roodheid of schilfers graag melden aan mij, dat is belangrijk om te weten!


Bij een vlooienplaag zul je uiteraard de omgeving van het dier goed moeten behandelen! Ben je op zoek naar een preventief product dan is de Parsietmix Uitwendig goed om in te zetten.

Ik heb gevallen meegemaakt van dieren die om een of andere reden uit “balans” zijn en veel last krijgen van parasieten. Om dit deels te omzeilen geven we de uitwendig mix dan ook het liefst met de inwendige om op die manier het darm- immuunsysteem te ondersteunen.

Mijn ervaring is dat als het product niet afdoende is, het vaak gaat om inconsequent en te zuinig gebruik van de uitwendig druppels. Bij hoge belasting (meerdere katten in huis, warm weer, veel boswandelingen door tekengebied) vaker per week (2-3 x) in de nek, bij de staartbasis en 1 drup op de buik. Het is niet erg als het dier de druppels oplikt, maar probeer ze even wat af te leiden zodat een deel zich kan verdelen op de vacht en huid van het dier.


Waar bestaat het uit?

Ik wilde een simpel betaalbaar middel en heb deze basis gebruikt en verder aangevuld. Onder andere met Neem olie als bekend anti-parasitair middel. Daarnaast inderdaad Geranium, Cytronella, Tea trea. Verder bevat de mix ook een klein deel van het grote geheel wat parasietmix inwendig heet.


Is het veilig?

In principe mag je bij katten geen etherische oliën gebruiken, wordt er gezegd. Nood breekt wetten en zo ben ik begonnen met mijn eerste mix voor een kat die altijd onder de vlooien zat, ondanks gif in huis en op de kat. Met succes! Het percentage etherische oliën is in verhouding laag. Helaas blijven er altijd gevoelige dieren, dus test eerst voorzichtig een heel klein beetje op de vacht. Alle ingrediënten zijn natuurlijk en als het kan biologisch.


Hoe zit het dan met etherische oliën?

Een boom, struik of plant beschermt zich tegen schimmel, bacteriën en andere indringers. Dit doen ze onder andere met etherische oliën. Diezelfde oliën kun je ook inzetten om dieren te beschermen tegen parasieten. Voor de inwendige mix worden geen oliën gebruikt, maar uitwendig willen we eigenlijk een sterk signaal afgeven aan de parasiet om uit de buurt te blijven.

Afhankelijk van de kwaliteit en dus de planten die gebruikt worden en de verwerking, kunnen er meer of minder schadelijke stoffen in zitten.

Over de veiligheid van de “standaard” anti vlo- en teken middelen kun je veel schrijven. Ze werken op het zenuwstelsel van de vlo en teek, maar dus ook op het zenuwstelsel van uw dier.Parasietmix Inwendig

Even voorstellen:Mijn naam is Annette de Vogel, ik ben als therapeute werkzaam bij Centrum voor Alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam. Ik behandel kleine huisdieren en paarden. Hiervoor ben ik ruim 20 jaar actief geweest in mijn eigen praktijk in Zeewolde waar ik naast honden, katten en paarden ook mensen behandelde.In 2012 heb ik een curatieve en preventieve natuurlijke kruidenformule bedacht. Door ontlastingsonderzoek op wormen eieren van mijn eigen dieren en daarna die van klanten kwam ik er achter dat het een mooie preventieve en curatieve manier is van het behandelen en voorkomen van worminfecties. Graag leg ik jullie hier mee over uit.
PaardenBij paarden is het uiteraard van belang om actief de mest van de wei of paddock dagelijks te verwijderen. Daarnaast is het van belang om bij jonge dieren tot 5 jaar 4 keer per jaar een mestonderzoek en bij oudere 2 maal per jaar. Natuurlijk zijn er meer factoren die van invloed kunnen zijn op wormbesmettingen zoals verhuizing, transport of andere stress situaties. Ook nieuwe dieren op de wei (stal of paddock) kunnen een risicofactor zijn. Om de darmflora goed in balans te houden zorg ik voor een evenwichtige voeding, met name een hoge hoeveelheid ruwvoer. Deze moet van een goede en constante kwaliteit zijn, of het nu hooi, kuil, stro of gras is.

Daarnaast geef ik jaarlijks 2 kuren Parasietmix Inwendig van Krachtig Kruid. Volwassen dieren geef ik 7 druppels per dag gedurende een week. Geef jonge paarden tot 5 jaar 4 x per jaar een kuur van 7 druppels per dag gedurende een week. Dit geldt ook voor oudere paarden vanaf 18 jaar.

Annette: "Dit zijn mijn paarden die 25 jaar bij ons wonen. Safira (met bles) van 29 jaar en Ruby van 30 jaar. Allebei nog super fit en hebben nooit wat. Puur omdat ik zorg dat het darm milieu op orde blijft met veel ruw voer en ook de parasietmix."

Hond en katBij honden en katten adviseer ik regelmatig te controleren op uitwendige parasieten (vlo, teek, luis). Daarnaast is ook bij deze dieren bij bestrijding van inwendige parasieten een goede weerstand zo belangrijk. De link tussen inwendige en uitwendige parasieten belasting is een feit. Parasietmix werkt ook mee om vlooien, teken en luizen belasting in te dammen. In de tekentijd is het dan ook handig om honden en katten dagelijks of wekelijks te behandelen met parasietmix.

Verder is Voldoende beweging, goede kwaliteit voeding, stress situaties proberen te vermijden. Denk hierbij aan verlies van vriendje, verhuizing, maar ook pijn veroorzaakt stress. Ik adviseer voor gebruik bij hond en kat de volgende dosering van de Parasietmix INWENDIG:

1 druppel per 10 kilo, kleine hond of katten geef je om de dag een druppel in de bek of over het eten. Je geeft dit gedurende 7 tot 10 dagen. Deze kuur adviseer ik in het voor-en najaar te geven.

Let op! Bij verminderde weerstand, na verhuizing of stress adviseer ik de kuur te herhalen.

Tips voor hond en kat in de vuurwerk periode


Met dank aan hondenkataandezaan.nl


Dit verhaal gaat in eerste instantie over angst voor vuurwerk, maar kan ook gelden voor andere angstige situaties. Begin ook niet op het laatste moment, maar begin al met trainen lang voordat de vuurwerk knallen al te horen zijn. Het gaat niet alleen om de knallen, maar ook de geur en de lichtflitsen kunnen angst aanjagen.


Belangrijk is dat uw dier vertrouwen in u en de situatie heeft. Negeer een dier met angst nooit! Op het moment dat u uw dier negeert, kan hij of zij nergens terecht. Beloon uw dier daarentegen absoluut niet voor de angst. Een dier mag gerust steun bij u komen zoeken. Een schrikreactie is niet abnormaal, maar voorkom “betutteling” en leidt de hond af met normaal spel en andere beloning die u ook doet als er geen vuurwerk is.


Als uw hond toch vlucht, blijf dan in elk geval zelf kalm. Probeer de hond te lokken met een speeltje of wat lekkers. Dus zorg ook dat u iets bij u heeft als er buiten kans op vuurwerk is.

Bach Bloesem en andere middelen

Er bestaan naast de bloesem remedies van Bach ook andere remedies, kruiden en voedings supplementen die een dier minder prikkel gevoelig kunnen maken. Wij werken vooral met bloesems gecombineerd met energetische trillingen en kruiden. Soms is het zinvol om daar ook extra kruiden aan toe te voegen. De middelen zijn veilig en kunnen ook gegeven worden aan dieren die nu nog niet bang zijn om te voorkomen dat ze angstig worden.

Naast de vuurwerkmix kunt u dus ook kruiden, speciale stekkers en halsbanden met feromonen en homeopathie overwegen. Een andere manier die vooral bij honden nog wel eens succes heeft, is een zogenaamd Thundershirt. Het geeft een soort extra “beschermlaag” aan de hond. Laat dit shirt wel goed aanmeten/ passen door iemand die daar verstand van heeft.

Katten

Voor katten is het vooral belangrijk dat ze de dagen rond oud en nieuw binnen blijven. In huis zullen ze zelf vaak een rustig plekje opzoeken waar ze zich kunnen verstoppen. De gordijnen sluiten en de kat een zo rustige mogelijke plek bieden is vaak al voldoende om de grootste angst weg te nemen. Maar ook voor de meeste katten geldt dat een beetje steun hen een veilig gevoel geeft.

Tips:

Is uw hond of kat angstig voor vuurwerk of wilt u dit voorkomen, neem dan de volgende tips in acht:

Laat de hond op tijd uit en houdt de hond (ook de dagen voor en na Oud en Nieuw) aangelijnd zodat hij niet kan vluchten.


Zorg dat de kat niet naar buiten kan de dagen rond oud en nieuw.


Voor sommige honden is het beter om de gordijnen te sluiten zodat ze het vuurwerk niet kunnen zien. Maar andere honden voelen zich juist beter als ze kunnen zien waar het geluid vandaan komt. Het is dus goed om uit te proberen waar uw hond het beste op reageert.


Voor katten is het meestal beter als u de gordijnen sluit.


Zet de muziek of de tv (luid) aan waardoor de harde knallen minder binnenkomen, maar let er op dat er om 00:00 uur op veel zenders ook vuurwerk wordt getoond. Er bestaan ook speciale geluidsopnamen van onder andere vuurwerk en kabaal. Als u deze afspeelt test eerst hoe hard en let op uw dier.


Blijf (thuis) bij de hond of kat zodat hij niet alleen zit als het vuurwerk rond hem losbarst.


Geef de hond iets te kluiven of ga met hem spelen om hem af te leiden. U kunt ook de hond alvast trainen met een zogenaamde cadeautjes doos. Dit is een kartonnen doos waarin tussen het papier verstopt wat lekkers doet. De hond is er wel even zoet mee. Er bestaan nog veel meer speeltjes en spelletjes die u op deze manier kan doen als afleiding.


Zoek een rustige landelijke plek. Let op! Soms kan daar ook flink geknald worden.


Geeft u een feestje? Houd dan rekening met de hond of kat. Veel drukte en mensen die uw dier niet goed kent zal de stress vergroten. Instrueer uw visite en geef het dier een rustige plek.


Neemt u de hond mee naar een feestje? Zorg dan dat hij een veilig plekje heeft met een vertrouwde geur (kleed of jas of iets dergelijks) en neem iets te spelen en te kluiven voor hem mee.


Let er op dat de hond of kat niet kan ontsnappen als de mensen om middernacht naar buiten gaan om van het vuurwerk te genieten.


Om te weten wat de beste aanpak is voor uw hond en om op de lange termijn iets aan zijn angst te doen, kunt u het beste een afspraak maken met een gedragstherapeut. Deze is opgeleid om u te leren het angstgedrag te herkennen én de hond op de juiste manier te begeleiden. Angst is vaak een cumulatie van factoren en soms ook gedurende het hele jaar wel aanwezig. Dan is gerichte training zeker het overwegen waard.