Nieuwsbrieven

Kruiden Post 3

Hoi,

Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen maandelijks een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl
Veel leesplezier!


Veel leesplezier!!

 

Hoe het begon….deel 3

De naam van Krachtig Kruid kwam later, maar het idee voor deze serie kruidenmixen ontstond tien jaar geleden. De initiator van deze serie is Holistisch dierenarts Caspar Broekman. In zijn praktijk, het Centrum alternatieve diergeneeskunde in Amsterdam, maakt hij ook gebruik van Westerse kruiden. Hij merkte dat de kwaliteit en combinatie van kruiden niet altijd aan zijn verwachtingen voldeed tijdens het behandelen van dieren. Dit stimuleerde hem om zelf de Vuurwerk mix en Oor mix te gaan ontwikkelen. Dit begon al snel uit te groeien tot een serie, die onder de naam Krachtig Kruid op de markt is gebracht. De kwaliteit van de ingrediënten bepalen de “energie” van de producten en zijn wat Caspar betreft cruciaal. Daarom worden de kruiden voor deze serie biologisch dynamisch gekweekt bij het SKAL gecertificeerde bedrijf “de Polderkol” in Lelystad (https://www.polderkol.nl/ ). Hier worden ze vers geplukt en verwerkt in tincturen, dus niet eerst gedroogd.

NIEUWS!
Wist u dat wij nieuwe etiketten hebben? Deze worden van suikerriet gemaakt. Hierdoor kan de kleur van de etiketten iets afwijken.

Product uitgeplozen… de Krachtig Kruid Inco mix.

Deze mix is bedoeld voor teefjes die na de castratie hun plas laten lopen. Vaak merken ze hier niets van, soms is het als ze slapen of opstaan uit de mand. Het varieert van een paar druppels tot grote plassen urine, maar het is hoe dan ook erg vervelend voor zowel de eigenaar als de hond. Op de lange termijn kan dit irritaties aan de huid veroorzaken, die lastig te behandelen zijn. Deze zogenaamde passieve incontinentie kan soms jaren na de operatie pas optreden. We zien dit probleem vooral bij grotere honden, en nog meer als er ook sprake is van overgewicht. Bij een aantal rassen komt dit probleem vaker voor, zoals de Dobermanns en Herders.
Tips voor het gebruik van de Inco mix: de startdosering is hoog (zie bijsluiter), en het product moet minimaal 4 tot 6 weken gegeven worden, voordat je kunt zeggen of het wel of geen effect heeft. Daarna kun je gaan zoeken naar een lagere onderhoudsdosering, waarmee je de hond “droog” kunt houden.
TIP: de producten van Krachtig Kruid worden bereid uit tincturen. Deze worden gemaakt op de Polderkol [ https://www.polderkol.nl ] waar kruiden vers worden verwerkt in biologische alcohol. Daardoor kan er sediment ontstaan in een flesje en bij de Inco mix is dat vaak nog extra aanwezig. Dit sediment heeft uiteraard GEEN nadelige invloed op het product of de houdbaarheid hiervan. Wij adviseren goed te schudden voor gebruik. Heeft u vragen? Mail even naar webshop@krachtigkruid.nl
Bestellen?
Inco mix zit in een flesje van 30 ml en kost normaal €30,25 NU voor €24,50.

Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Omdat de Inco mix in het zonnetje staat, willen we graag vertellen over Sammy. Zijn baasje schreef ons dit: “Onlangs kocht ik 2 flesjes voor mijn Duitse herder Sammy, die af en toe wat incontinent leek. (Krachtig Kruid Inco mix) Al is het wellicht nog wat te vroeg om helemaal te juichen, ze is al 2 weken iedere nacht droog. Sammy is een gecastreerde teef van bijna 8 jaar”
Bijgaand een foto van mijn knapperd..
Goed om te horen, Jacqueline, dank je wel!

Weet je dat we regelmatig een product verloten onder de inzenders van (product-) ervaringen? Wil jij jouw ervaring delen met ons?

Mail dan naar webshop@krachtigkruid.nl

De Professional
Deze keer is het woord aan Eva Meininger. Zij is Dierenarts en Acupuncturist en gebruikt de producten van Krachtig Kruid in haar praktijk.


“Als dierenarts acupuncturist ben ik dagelijks bezig met dieren en hun gezondheid. Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het toepassen van acupunctuur bij dieren. Een prachtige aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Ik heb ontdekt dat er zo veel meer wegen zijn die naar Rome leiden. En als dit kan met alternatieven zoals acupunctuur en kruiden, ben ik groot voorstander. Ik gebruik de producten van krachtig kruid als aanvulling op mijn acupunctuurbehandelingen en dit werkt heel fijn. Het is mijn missie om dieren en mensen gelukkiger te maken. Want zeg nu zelf, als je huisdier gelukkig is ben jij dat toch ook?”

Het is fijn om te horen dat steeds meer Dierenartsen en therapeuten met onze producten werken in hun praktijk. Bent u arts of therapeut en wilt u de testers ontvangen? Mail naar webshop@krachtigkruid.nl en stuur uw gegevens door. Wij zullen de testers en informatie graag naar u toesturen.

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

KRUIDEN knipsels
Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.


In “KRUIDEN knipsels” vertellen wij iets meer over een kruid. Vandaag is dat de Guldenroede, een belangrijk ingrediënt van de Inco Mix

Guldenroede (Solidago) is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie (Asteraceae). Omdat ze makkelijk met andere soorten kunnen bestuiven, bestaan er veel varianten. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen, die veel nectar bevatten en dus belangrijk zijn voor insecten. Ze bloeien vaak laat in de zomer, tot vroeg in de herfst. Guldenroede is een van de ingrediënten van onze Inco mix. Van oorsprong komt deze plant uit Noord-Amerika. Grappig detail is dat hier het misverstand heerst dat het hooikoorts zou veroorzaken, maar dit is niet correct. Deze pollen zijn namelijk te zwaar om ver door de lucht verspreid te worden. Deze plant is rijk aan etherische oliën, saponine (die een schimmelwerende werking hebben) en looizuur. Maar ook bevat het rubber en er is ooit een experiment gedaan om te kijken of dit een geschikte grondstof was voor rubberproductie. Ondanks dat de kwaliteit prima was, is dit slechts een plan gebleven.
Vanuit de natuurgeneeskunde is Guldenroede bekend om zijn werking bij nierklachten. Het verhoogt de urineproductie, en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Guldenroede is een tonicum voor de nieren.

Guldenroede werkt urinezuurdrijvend, bloedzuiverend en ontgiftend, geschikt voor huidaandoeningen door ophoping van afvalstoffen en als reinigingskuur. Het is dan ook belangrijk om goed te blijven drinken bij gebruik van dit product. Ook bij vochtophoping in benen en enkels is Guldenroede aan te bevelen.

Gedroogd wordt Guldenroede ook als thee gedronken. Guldenroede is ook te vinden als tinctuur, al dan niet samen met andere kruiden mixen.Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Kruiden Post 2

Hoi,

Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen maandelijks een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl
Veel leesplezier!


Veel leesplezier!!

 

Hoe het begon….deel 2
De naam van Krachtig Kruid kwam later, maar het idee voor deze serie kruidenmixen ontstond tien jaar geleden.
Caspar Broekman, Holistisch Dierenarts bij het Centrum voor alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam www.alternatievediergeneeskunde.nl legt uit.

“ Als holistisch dierenarts ben ik altijd op zoek naar effectieve kruidenmixen die specifiek de oorzaak aanpakken. Omdat die kruidentherapieën vaak niet te vinden zijn, maak ik ze vaak zelf. Wat begon met een smetzalfje hier en een parasiet mixje daar, ging op een gegeven moment een beetje uit de hand lopen... Met als gevolg dat ik nu de webshop Krachtig Kruid ben begonnen!
Mijn eigen webshop waar je een reeks aan natuurlijke kruidenmixen kunt vinden.
Alle kruidentherapieën zijn vervaardigd volgens mijn recept (en dat van sommige collega’s). De recepturen zijn uitsluitend op natuurlijke basis, vervaardigd met biologische ingrediënten. Ik gebruik in mijn recepten veel bloesemtherapieën, biologische oliën, paddenstoelen en Chinese- en Westerse kruiden. Voor een aantal nieuwe producten ging ik op zoek naar een lokaal bedrijf waar men biologische kruiden kweekt, die in ons klimaat geteeld kunnen worden. Hier begon de samenwerking met de Polderkol https://polderkol.nl . De mooie energie die daar voelbaar is, het respect voor de natuur en de kennis over planten maakten diepe indruk op mij. Ik hoop nog veel nieuwe, mooie producten te mogen ontwikkelen de komende jaren. Inmiddels werken ook een paar collega’s met mijn producten, en verkopen een paar dierenspeciaalzaken de mixen.


Product uitgeplozen…
In product uitgeplozen zetten wij een van onze mixen in het zonnetje.
Een van de nieuwe recepten waar reikhalzend naar uitgekeken werd door baasjes van patiënten en collega’s was de pYn mix. Caspar legt uit hoe hij dit product ontwikkeld heeft.

“Stijfheid, stram, moeizaam opstaan. Met dat in gedachten heb ik de pYn mix ontwikkeld. Vaak gaat het om een stagnatie, een blokkade, soms in combinatie met verminderde doorbloeding. Om die reden zijn een beetje gember en knoflook aan de mix toegevoegd. Ze werken verwarmend, verbeteren de doorbloeding en halen stagnatie weg.

Een van de andere kruiden die ik gebruik in deze pYn mix is de wilde yam. De wilde yam, Dioscorea wordt in Amerika, Afrika, de Ayurvedische en Chinese kruidengeneeskunde gebruikt ter ondersteuning van onder andere spieren en gewrichten. De plant bevat diosgenin, dat is een steroïde saponine waaruit onder andere corticoïden gemaakt kunnen worden.

Duivelsklauw, zwarte populier en schietwilg zijn bekende kruiden ter ondersteuning van spieren en gewrichten. Uit de schietwilg wordt de ontstekingswerende en pijnstillende stof salicylzuur gewonnen. Pure synthetische salicylzuur geeft vaak maag en darmklachten. De looistoffen van de schietwilg en de rest van de formule hebben een maag en darm beschermende werking.
Deze formule bevat geen wierookboom (Boswellia cerata). Het had zeker gekund, maar de harmonie is nu mooier. Boswellia komt wel terug in de pYn zalf waar ik nog mee bezig ben. Hopelijk kan deze ook snel als product toegevoegd worden aan deze serie. Als laatste heb ik zoethout toegevoegd aan deze mix, omdat het harmoniserend werkt op de hele formule. Dit werkt tevens als tonicum op onder andere de nier energie. We hebben de pYn mix ook in 30 ml flesjes omdat het ook bij paarden goed te gebruiken is!”.

Krachtig Kruid pYn mix is verkrijgbaar in 10 en 30 ml.
De prijs voor een flesje van 10 ml is €12,95, de 30 ml €24,90.

Direct bestellen of meer lezen? Klik HIER

Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Vandaag is het woord aan het baasje van Suus. Zij verteld:

“Onze Suus (kooiker) gebruikt naar alle tevredenheid de incontinentie mix omdat ze last heeft van urineverlies als ze slaapt. Ze kan niet zonder deze druppels. Wij zijn heel blij dat Caspar deze mix gemaakt heeft en dat het helpt. En helemaal blij dat het op een natuurlijke manier helpt! Geen leven lang aan de chemische troep, joepie!”.

KRUIDEN knipsels

Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.
In “KRUIDEN knipsels” vertellen wij iets meer over een kruid.
In deze aflevering gaan we het hebben over de Smalle Weegbree, Plantago Lanceolata.
Dit plantje is een ingrediënt van de Caspar zalf en de Sinus mix.

Plantago komt van het Latijnse “Planta pedis”(voetzool) en “Ago”(gelijkend op) vanwege de vorm van de bladeren van de verwante Plantago major (grote weegbree) die lijkt op een voetzool. Lanceolata (lancea is speer of spies) verwijst naar de vorm van deze langwerpige bladeren. De naam weegbree (wat zich aan de kant van de weg breed maakt) dankt deze plant aan de kant van de weg, waar je deze plant overal tegenkomt .
De plant komt van oorsprong voor in heel Europa , Noord en Centraal Azië tot aan de Himalaya en Noord Afrika. In Kurdistan werd Weegbree al 12.000 jaar geleden gebruikt als voedselbron blijkt uit vondsten. Het w erd in de oudheid gebruikt bij beten of steken van wilde dieren en vieze wonden, hiervoor werd het sap en gekneusd blad gebruikt. Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten weegbree bij slangenbeten en maakten meel van gemalen zaden. (Indian wheat)

Smalle weegbree wordt vaak beschouwd als onkruid, maar is een super gezond plantje! Het bevat kalium, zink, Vit C, Vit K, de lijst is eindeloos. Het kruid werkt als tonicum voor de luchtwegen, voor de slijmvliezen van maag en darm en verzachtend op de urinewegen. Het werkt licht vochtafdrijvend , bloedstelpend en uitwendig is het bekend jeukstillend te zijn, schimmelwerend, samentrekkend en wondhelend . De zaden kunnen eventueel ook gebruikt worden als laxerend middel of juist bij constipatie, maar daar wordt de voorkeur gegeven aan zijn “familieleden”: Plantago ovata en Plantago afra. Alsof het nog niet genoeg is kun je smalle weegbree ook culinair gebruiken: de jonge blaadjes kun je in salades verwerken, aan soepjes toevoegen of bereiden als spinazie. Een roerbak met weegbree is een van mijn favorieten, lekker met wat rijst. Uit de plant kunnen verfstoffen gehaald worden en in Frankrijk werd door speciale bereiding van de zaaddoppen Weegbree als stijfsel gebruikt. Kortom: een even veelzijdig en mooi plantje, dat makkelijk groeit en overal te vinden is. Heb je paarden of konijnen? Verwen hen ook eens met wat vers geplukte weegbree, of zorg dat het ook op jouw weide groeit.

Aan het woord

In deze Kruiden Post geven we graag het woord aan iemand die net zo enthousiast is over het gebruik van kruiden als wij.
Vandaag is dat Harmanda Stokker van Navodi- Natuurlijk voor dieren. Zij is een van onze enthousiaste verkopers, en verteld graag meer over wat zij doet…

Ik ben Harmanda Stokker van praktijk Navodi – Natuurlijk voor dieren. Nadat ik in 2018 de opleiding Dier en Natuurgeneeskunde in Meppel heb afgerond, ben ik mijn praktijk in Vlagtwedde begonnen. Ik behandel met name honden, katten en paarden. Ik heb voor de opleiding gekozen, omdat ik merkte dat er met natuurgeneeskunde vaak nog veel mogelijk is wanneer je er met reguliere middelen niet uitkomt. Door te werken aan de oorzaak en niet alleen de klachten, kunnen natuurlijke middelen veel verschil maken.

Vorig jaar zag ik de Parasiet mixen van Krachtig Kruid voorbij komen. Ik vind het erg belangrijk om chemische bestrijdingsmiddelen tegen parasieten te vermijden, omdat deze voor zowel het dier als de natuur schadelijk zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven, maar toch kan het een uitdaging zijn om een middel te vinden dat je dier voldoende beschermt tegen vlooien, teken en wormen.
De parasietenmixen van Krachtig Kruid heb ik eerst voor mijn eigen dieren gebruikt en ik was meteen heel tevreden over het effect. Ook de samenstelling van de producten spreekt mij aan. Mijn hond en katten komen nog zelden thuis met teken, zelfs na een wandeling in het bos.

Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Kruiden Post 1 2021

Hoi,
Leuk dat je onze allereerste Kruiden Post van 2021 leest! Vanaf nu gaan wij maandelijks een update sturen met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Veel leesplezier!

 

Hoe het begon….
De naam van Krachtig Kruid kwam later, maar het idee voor deze serie kruidenmixen ontstond tien jaar geleden.
Caspar Broekman, Holistisch Dierenarts bij het Centrum voor alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam www.alternatievediergeneeskunde.nl legt uit hoe het idee voor Krachtig Kruid is ontstaan.

"Nadat ik jaren geleden in het Amazonegebied had gereisd, werd de kracht van planten mij pas echt duidelijk. De kracht die van een honderden jaren oude boom uitgaat, is zo immens groot en bijzonder. Wat net zo bijzonder is, is hoe de planten hun kracht, hun energie delen. Daar kun je als mens en dier alleen maar diep respect voor hebben.
In de praktijk maak ik ook gebruik van Westerse kruiden. Ik merkte dat de kwaliteit en combinatie van kruiden niet altijd aan mijn verwachtingen voldeed tijdens het behandelen van dieren. Dit stimuleerde mij om zelf de Vuurwerk mix en Oor mix te gaan ontwikkelen.
Ik probeerde uit te vinden waarom de producten niet goed uittesten, en vermoedde dat de kwaliteit van de grondstoffen misschien niet altijd voldoende was. Als de energie in de plant, wat tenslotte de grondstof voor jouw product is, niet voldoet, hoe kun je er dan beter van worden? Je moet als teler van kruiden goed om weten te gaan met de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt: de verarming van de bodem, de veranderingen in het klimaat en het moment van oogsten. Als ingrediënten van producten van ver komen, heb je niet altijd die controle over de kwaliteit. In ons zompige klimaat mis je echter lokaal geteelde ingrediënten als peper, kruidnagel en gember.


Dus ging ik op zoek naar zoveel mogelijk lokaal geteelde kruiden, die biologisch verbouwd worden. Dit jaar zullen alle kruiden die wel in ons klimaat verbouwd kunnen worden, gekweekt worden bij de Polderkol. https://polderkol.nl Hier krijgen biologisch geteelde planten de kans om in hun eigen tempo te groeien, en worden vers verwerkt in biologische alcohol. De alcohol is om de producten beter houdbaar te maken.
Wat ik het liefste zou willen is nog veel meer te weten komen van deze "plantenwereld". Het contact, de kennis, we zijn het een beetje kwijt. Daarom blijf ik zoeken. Naar mooie, goede kwaliteit kruiden voor in mijn mixen, met de juiste balans in samenstelling. Ik hoop dat meer diereigenaren hun dieren zullen behandelen met natuurlijke producten.

Product uitgeplozen…

In product uitgeplozen zetten wij een van onze mixen in het zonnetje. Deze maand is de periode van de parasieten aangebroken. De stijgende temperaturen, afwisselend zon en regen zorgen ervoor dat de natuur ontwaakt. Dat geldt ook voor teken en vlooien. Het bestrijden van parasieten vergt tijd en aandacht. Caspar legt het hieronder uit.Krachtig Kruid Parasiet mix UITwendig


Een vlo of een teek is net als een maagdarmworm een parasiet. Net als bijvoorbeeld muggen dat zijn. Planten hebben ook last van parasieten, denk aan de bladluis en rupsen. Let maar eens op hoe weinig of helemaal niet de geranium door insecten wordt aangevreten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor lavendel en citroengras. De sterke geur van deze planten wordt ook ingezet tegen muggen. Plant veel van deze soorten in je tuin en op een zwoele zomerse dag heb je veel minder last van muggen. In de natuur worden gezonde, sterke planten veel minder snel aangevallen dan zieke, zwakke exemplaren. Wanneer een huisdier dat nooit vlooien heeft ineens een flinke besmetting heeft, kan daar een gezondheidsprobleem achter liggen. Met geuren en speciale stoffen laten planten in de natuur zien dat ze sterk zijn en daardoor krijgen parasieten minder kans. Daar komt waarschijnlijk ook het verhaal van vers vlees vandaan. "Ik geef mijn kat vers vlees en ze heeft veel minder last van teken". Of mensen die karnemelk aan hun dier geven tegen vlooien. Je creëert een sterk inwendig milieu voor het dier en dat merken de parasieten ook. Zeker bij honden en paarden adviseer ik om ze een paar keer per jaar een inwendige kuur te geven met de Parasiet mix INwendig. Er bestaan ook natuurlijke fysieke barrières tegen parasieten. Behalve een sterk blad van de plant, geven hun oliën ook een verstikkende werking op de fijne adem poriën van bijvoorbeeld een vlo. De kwaliteit van de oliën is heel belangrijk. Katten missen een bepaald enzym en kunnen daardoor de fenolen, ketonen en terpenen in essentiële oliën niet afbreken, die in goedkopere soorten etherische oliën aanwezig zijn. Ze kunnen deze stoffen dus gaan stapelen en klachten ontwikkelen. We zoeken dan ook naar de beste kwaliteit etherische oliën zonder toevoegingen zoals alcohol en natuurlijk op de juiste manier bereid van de pure plant. Dit vermindert de kans op bijwerkingen aanzienlijk. Ons advies is altijd: eerst een heel klein beetje proberen op uw dier. Daarnaast hebben we in de praktijk jarenlange ervaring met de mixen die we nu gebruiken.
Krachtig Kruid parasiet mix UITwendig is zogezegd noodgedwongen ontstaan: veel reguliere middelen werken niet meer voldoende en geven ook nog eens nare bijwerkingen.
Samengevat: een plant verdedigd zich door zijn/haar vitaliteit en met behulp van allerlei stoffen. Etherische oliën zijn daar onderdeel van. Ook voor een dier geldt: hoe vitaler het dier, hoe beter de weerstand, hoe minder last van parasieten. Denk daarbij ook aan goede voeding, een goede darmfunctie en het zoveel mogelijk vermijden van stress.


TEKEN? Hier zijn wat tips!

- Vermijd plekken waarvan je weet dat er veel teken zitten (struiken, bosjes)
- Gebruik naast de druppels voor op de vacht ook de Parasiet mix INwendig (zie ook vorig verhaal over teken en vlooien)
 
Het is niet mogelijk om het middel "sterker" te maken, want dan loop je weer kans op negatieve huidreacties bij de dieren. Je kan de druppels wel vaker en meer verspreid over de vacht van jouw dier geven.
Wij adviseren de Parasiet mix regelmatig te herhalen, afhankelijk van de omgevingsdruk en temperaturen. Wil je extra ondersteuning van binnenuit? Geef de Parasiet mix INwendig als kuur erbij.


Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Daar worden wij altijd heel blij van, zeker als we daar dan ook nog eens een foto bij krijgen, zoals die van het onderstaande super duo.
Jacqueline, trotse eigenaresse van dit knappe duo vertelt haar ervaring met de Parasiet mix, zowel de INwendige als de UITwendige.
"Voor m’n twee Beagles, Dribbel en James, maak ik al voor het tweede jaar gebruik van de Parasiet mix in- en uitwendig. Een topproduct. Geen teek meer te bekennen."

KRUIDEN knipsels

Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.
In "KRUIDEN knipsels" vertellen wij iets meer over een kruid. Vandaag is dat Stinkende gouwe, Chelidonium majus, een veel voorkomend plantje. Deze vaste plant stamt af van de papaverfamilie. De knalgele bloemen bloeien van mei tot ver in het najaar. De stevige stengels bevatten een oranje- of goudgeel sap, dat onaangenaam ruikt. Hieraan heeft deze plant dan ook zijn naam te danken. De zaden hebben een oliehoudend aanhangseltje: het zogenaamde mierenbroodje en worden door mieren versleept. Zo kan de plant zich op allerlei plaatsen uitzaaien.
Dit plantje wordt geroemd om zijn werking bij oogziekten. Al in de eerste eeuw na Christus komt de stinkende gouwe voor in een encyclopedie over kruidengeneeskunde, de Materia Medica, geschreven door Dioscurides, een Griekse arts. De bloeiperiode van de stinkende gouwe is precies als de zwaluwen hun jongen hebben en Dioscurides stelt dat zij deze plant gebruiken om de ogen te openen van hun jongen. Het Griekse woord voor zwaluw is chelidon waaraan hij dan ook de naam Chelidonium majus dankt.
Vanwege de gele kleur van het melksap en de vorm van de bladeren, werd de plant volgens de middeleeuwse signatuurleer toegepast bij galklachten. Daarnaast werd het gele sap uit de stengel ook gebruikt tegen wratten. Ook tegenwoordig wordt dit middel nog steeds gebruikt bij wratten en eksterogen, lever- en galklachten en maag- en darmkrampen, en wordt er beweerd dat het antimicrobieel, antiviraal, en ontstekingsremmend werkt.

Bron: https://www.dodoenstuin.be/stinkende-gouwe-chelidonium-majus/