info@alternatievediergeneeskunde.nl
Nieuwsbrieven

Meld u aan voor onze nieuwsbrief! Nieuwtjes en weetjes over dieren en kruiden.

Nu aanmelden

Kruiden Post 9

GASTBLOG*

Wist je dat er meer katten dan honden in Nederlandse huishoudens zijn? Toch komen zij veel minder vaak bij de dierenarts. Men gaat er vaak vanuit dat katten hun eigen gang gaan en geen last hebben van stress uit hun omgeving. Het tegendeel is waar. We zien veel katten met stress gerelateerde klachten zoals blaasproblemen, jeuk, gedragsproblemen. Wie kan daar nou beter iets over zeggen dan Dierenarts Karen Verdegem. Karen heeft altijd een grote interesse gehad in kattengeneeskunde met in het bijzonder inwendige ziektes en oogaandoeningen. Haar praktijk draagt het ISFM zilver label kreeg voor "cat friendly clinic".

"Hoi lieve lezers,
Graag stel ik mij even voor: ik ben dierenarts werkzaam in een kleine huisdieren praktijk met een cat-friendly label, Felinova Cat Coach met een "I love happy cats keurmerk" en Certified animal behavior technician. Het is dan ook mijn missie om katjes nóg gelukkiger te maken door de baasjes te informeren over de basisnoden van hun lieverds.
Onze huistijgertjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit de savanne en veel van hun gedragingen komen voort vanuit het feit dat ze solitaire jagers zijn. 80 procent van de gedragsproblemen bij katten ontstaan vanuit onwetendheid over wat betreft normaal kattengedrag en tekort aan het invullen van hun basisbehoeften!
Soms is er in een gezin met 2 katten, 1 kat teveel. Net als bij ons kan het gebeuren dat het absoluut niet klikt tussen 2 katten, wat je als eigenaar ook probeert! Langs de andere kant kan ik vele voorbeelden opnoemen waarbij meerdere katjes, de zogenaamde multi-cat households, wel perfect in harmonie kunnen leven!

De sleutel tot het realiseren van deze harmonie is KEUZE! Voorzie van alles voldoende en dit verspreid doorheen je woning. Voorzie voldoende eetplaatsen (remember, katten zijn solitaire jagers!), drinkplaatsen en kattenbakken op verschillende plaatsen doorheen je woning. Daarbij worden eten, drinken en kattenbakken zover mogelijk uit elkaar geplaatst (jij eet toch ook niet op je toilet?) en dit op veilige en rustige plaatsen.
Lieve mensen, voorzie hoogtes in je woning! Katten zijn van nature boomklimmers. Hoogtes geven hen overzicht en controle. Maak hoogtes aantrekkelijk met een fleecedekentje of een badmat. Je kat zal je eeuwig dankbaar zijn!!
Vaak hoor ik klanten klagen over katten die krabben aan het net geleverde nieuwe salon… Vergeet niet dat krabben een normaal en noodzakelijk gedrag is voor katten om de nagels te verzorgen, hun spieren te stretchen, het territorium af te bakenen maar last but not least ook stress te ontladen!! Voorzie materiaal waar katten hun nagels vlot kunnen in plaatsen zoals karton, sisal, kokosmatten, … We weten allemaal dat katten ook houden van kartonnen dozen. Als het maar een randje heeft zodat ze kunnen wegduiken als ze niet willen gezien worden. Katten redeneren namelijk "ik zie jou niet, jij ziet mij niet"!
Jachtskills kan je triggeren door zelf vaste speelmomenten met je kat te voorzien. Een hengel met een prooi aan wordt door de meeste katten zeer gesmaakt en vergeet niet dat spel ook de relatie met je kat versterkt! En weet je, katten hebben jachtdeprivatie. Jacht watte? Inderdaad, een gedode muis is niet meer interessant! Laat je kattenspeeltjes dus niet rondslingeren maar berg ze op in een afgesloten koffer. Daarbij voeg je een oude sok toe met gedroogde kruiden (valeriaanwortel, kattenkruid, munt, lavendel,…) waardoor je de speeltjes extra aantrekkelijk maakt. Zo bied je dagelijks nieuwe speeltjes aan. Je zal zien, het werkt!
Last but not least, voedselverrijking en voederpuzzels, mijn stokpaardje! Mijn eigen katjes zijn ondertussen professionele puzzelaars geworden. Dit stimuleert de hersenen, voorkomt verveling, werkt preventief voor het ontwikkelen van overgewicht en braken door te veel en te snel te eten. Je kan dit aanleren met snoepjes en uiteraard start je met eenvoudige puzzels. Ben je zelf een creatieve ziel? Dan knutsel je zelf puzzels in elkaar met wc rollen, yoghurt potjes, pet flessen,… Op zaterdagnamiddag doe ik vrijwilligerswerk in een lokaal asiel en mijn hoofdactiviteit daar is de voederpuzzels vullen voor de asielkatjes. Het geeft zo een warm gevoel angstige katjes uit hun verstopplaats te zien komen om te "jagen" voor een snoepje!
Ik hoop hiermee mijn liefde en passie voor het gedrag van de kat een beetje aan jullie door te geven. Neem gerust een kijkje op mijn website www.catcoachkaren.be en aarzel niet me te contacteren bij vragen!
Lots of paws,
Karen van Happy Healthy Felifriends


Suiker Balans Paard
Wij zijn er trots op dat we jullie ons nieuwe product laten zien.. de Suiker balans paard!
Steeds meer paarden lijken extreem gevoelig te reageren op suikers. Waar men dit probleem in het verleden vooral zag bij koudbloedrassen, is dit inmiddels iets dat bij alle paarden voor kan komen. Hoe kan dit?
Deze gevoeligheid kan veel milde tot ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Zo kunnen zij stofwisselingsproblemen krijgen, jeukklachten, stijf en pijnlijk gaan lopen (spierpijn), maar de klachten kunnen nog veel verder gaan. Hoe kan dit, hoe ontstaan deze problemen? En wat is DE oplossing, is die er wel?
In deze blog wil ik je niet "de waarheid" laten zien, maar wel tips geven die onderdeel van de oplossing kunnen zijn. Want als jouw paard gevoelig is voor suikers moet je absoluut het management onder de loep nemen.
Meer lezen? Lees de hele blog HIER

Product uitgeplozen
De Suiker balans paard.
Deze mix is een voedingssupplement gemaakt van biologische kruiden, voor een stabiele suiker balans bij paarden. Uiteraard is het belangrijk om het gehele management rond het paard onder de loep te nemen en aan te passen. Hiervoor verwijzen wij graag naar de blog elders in deze nieuwsbrief en op onze website. De Suiker balans paard is in poedervorm en kan over wat voer gegeven worden. Het is handig om het voer wat nat te maken zodat het beter opgenomen wordt.
Suiker balans paard
Dosering:
Paard: 2 x daags ½ schepje van 15 gram
Pony: 2 x daags ¼ schepje van 15 gram
Ingrediënten:
Fenegriek, Inuline, Kaneel, Paardenbloem, Zoethout, allemaal van biologische oorsprong.
Heb je vragen? Mail ons op webshop@krachtigkruid.nl

De prijs van een emmertje van 500 gram is normaal 35,-
Nu met 25% introductiekorting! € 26,25

 

De Webinar "Stress bij de hond" van 29 maart jl. met
Dieneke Lasschuit en Caspar Broekman was wat ons betreft een succes. Wij zijn blij dat jullie er weer bij waren.
Hebben jullie de enquête al ingevuld met feedback?

NAAR ENQUETE

Zo hopen wij nog beter op jullie wensen aan te kunnen sluiten… Dank jullie wel!

We zitten niet stil, want in binnenkort hopen wij alweer de volgende online Webinar te kunnen organiseren. Wat het precies is horen jullie nog, maar ik kan wel alvast verklappen dat kruiden centraal staan. En jullie precies kunnen zien waar de bron van Krachtig Kruid ligt! Hou onze social in de gaten voor meer info!

Baasjes aan het woord..

Een klant vraagt ons via de mail:
"Hoiii, ik heb een vraagje over de parasietenmix inwendig. Mijn kitten van ongeveer 4 maanden, 1.8 kilo heeft na ontlastingsonderzoek wormpjes,  dus een (reguliere) pil gegeven..  was ze een paar dagen van slag van. En moet na 10 dagen herhalen. Ik heb nog Parasiet mix INwendig  (ook UITwendig) staan. Kan ik haar dat ook geven, ik las kleine dieren om de dag..maar weet niet of dat ook bij een kitten kan?? En hoelang moet ik dat geven in plaats van die pil?"  Het poesje beek uit Hongarije te komen, van de straat. Na de pil waren er veel wormen uit gekomen.
Ons advies was om ontlasting onderzoek te laten doen, wat zij al gedaan had. "Wat goed van jou om ontlasting onderzoek te doen! Wij adviseren gedurende 8 dagen de Parasiet mix Inwendig te geven. Dat kun je het beste zo doen: je doet 1 druppel Parasiet mix met een of twee druppels water in een glaasje, en geeft daar jouw kitten 1 druppel van per dag. Meer zou ik niet doen. Het beste is als je een week of 3/4 later nog eens het onderzoek herhaalt. Veel succes!
"Super dank je! Ik doe mijn hond ook gelijk mee, en doe ik over 3 a 4 weken beide weer ontlastingsonderzoek😊"

Vanmorgen kreeg ik deze foto en tekst in de mail:
"Hoiii, er zijn geen eitjes meer gevonden dus allebei wormvrij door jullie mix!"
Wat super leuk om te horen! (en wat een schatje!)


Kruiden Post 8

NIEUWS! NIEUW PRODUCT
Wij gaan dit voorjaar een nieuw product introduceren: Suiker Balans Paard.
Dit voedingssupplement is speciaal ontwikkeld voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor suikers.
Helaas krijgen veel paarden zowel in hun ruwvoer als krachtvoer (te) veel suikers binnen die zij niet verbruiken omdat ze veel minder bewegen dan hun wilde soortgenoten. Hierdoor ontstaan veel andere klachten zoals een verstoorde darmflora en spijsvertering.
Wil je hier meer over weten, ben je professional en wil je een tester ontvangen?? Mail ons!
Ben je paardeneigenaar en heeft jouw paard een (terugkerend) probleem met suikers en klachten als gevolg daarvan? Zou jij kans willen maken op een gratis verpakking van ons product? Mail ons voor de voorwaarden!
E-mail adres: webshop@krachtigkruid.nl


NIEUWS!!

Wij hebben gemerkt dat veel eigenaren de Nier mix gedurende een langere periode gebruiken. De vraag kwam dan ook of de Nier mix in 30 ml geleverd kan worden.

Daar voldoen wij natuurlijk graag aan. Speciaal voor jullie, is de Nier mix nu ook verkrijgbaar in 30 ml voor de prijs van 24,95!
Niermix 30ml in de webshop

* Wil je met ons meedenken over de onderwerpen van de nieuwsbrief, heb je tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl.

 

*GASTBLOG*

Zelfmedicatie, elk dier een herbalist!"door Corine Poldervaart van Dier Kruid Kracht. Lees deze blog op onze blog pagina hier


Product uitgeplozen

De Blaas mix.
Deze mix is een van de producten uit onze serie, en recepten van Caspar Broekman. Bij katten is zelden sprake van een bacteriële oorzaak voor een blaasontsteking. In veel gevallen speelt blaasgruis een rol die irritatie geeft aan de tere blaaswand. Als je het vermoeden hebt dat jouw kat vaker plast, of naast de kattenbak gaat plassen is het goed om de urine te laten controleren. Bij katers is het gevaar voor "vastlopen" aanwezig, dus zie je jouw kater persen op urine is het raadzaam om direct contact op te nemen met een dierenarts. Is een kat gekatheteriseerd vanwege blaasgruis, dan zien we soms wel een bacteriële infectie als bron voor de blaasproblemen. In de praktijk zien we vaak stress als een belangrijke factor bij blaasproblemen. Zo vertelde een eigenaar ons dat haar kat direct blaasproblemen ontwikkeld als zij voor haar werk weg is. Hoewel de buurvrouw de kat liefdevol verzorgd, en de kat gewoon in eigen vertrouwde omgeving is, begint ze toch steeds, zodra de baas weg is, in huis te plassen. Nu ze tijdens haar afwezigheid de Blaas mix van Krachtig Kruid gaf waren die klachten weg. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.
Ook bij de hond kan de Blaas mix ingezet worden, hoewel hier de oorzaak meestal wel een bacteriële infectie is. Deze klacht komt het meest voor bij wat oudere teefjes. De Blaas mix kan uiteraard ook gegeven worden in combinatie met andere middelen, maar niet bij drachtige dieren. Heb je vragen? Mail ons op webshop@krachtigkruid.nl

 

KRUIDEN knipsels
Dit keer nemen wij de braam (Rubus Fructicosus) onder de loep, een van de ingrediënten van de Blaas mix.
Braam is familie van de roosachtigen, welke veel in bossen en schaduwrijke gebieden groeit. De bloei is van eind mei tot september en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen en hommels. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven.Er zijn vruchten vanaf augustus.
Bijgeloof in het Verenigd Koninkrijk zegt dat na 15 september bramen niet gegeten dienen te worden. De duivel zou ze dan geclaimd hebben en een merkteken op de bladeren achtergelaten hebben. Mogelijk vindt de legende zijn oorsprong in de grotere kans op infectie in de tweede helft van september van de Botrytis cinerea.
Bramen bevatten veel water met daarnaast genoeg gezonde voedingsstoffen, zoals veel vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C. Net als meer fruitsoorten zijn ook bramen goed voor je weerstand, want ze bevatten veel vezels en antioxidanten
Ze heeft een bloedzuiverende en reinigende werking, verhoogd de weerstand en door het activeren van de stofwisseling worden afvalstoffen beter afgevoerd. Braam werkt dus heel breed, eigenlijk over het hele lichaam.
Braam wordt ingezet bij teveel vocht vasthouden, ter stimulering van de nieren.
Braam biedt weerstand en kracht, verrijkt en versterkt en reinigt het bloed.


NIEUWS! van Krachtig Kruid

- In maart vind weer de volgende Webinar plaats voor professionals. Het thema zal zijn "Stress bij de hond". Wil je op de hoogte blijven? Hou onze Kruiden Post en social media kanalen goed in de gaten!

- Weet je dat onze verzendenveloppen gemaakt zijn om makkelijk te recyclen? De papieren buitenkant (FSC papier) is makkelijk los te halen van de plastic binnenkant, zodat het apart ingeleverd kan worden.

- Ook de doosjes die wij zelf ontvangen worden hergebruikt. Soms ontvang je jouw bestelling dan ook in een grotere verpakking. Wij proberen hiermee karton een tweede leven te geven.

Kruiden Post 7


NIEUW!
Nieuw in onze webshop: "Kruid en mens"!
ISBN 978 908 320 089 7
Hardcover
prachtig geïllustreerd
464 pagina’s
Prijs 39,95

Schrijfster MARLIES ENGELS is eigenaar van de biologische kruidentuin De Polderkol
Hier houdt zij zich bezig met het vervaardigen van kruidenproducten, het geven van cursussen en het begeleiden van mensen. Hier groeien ook de kruiden van Krachtg Kruid, en worden zij vers in tincturen verwerkt. Dit prachtige boek is een echte aanrader, als cadeau voor jezelf of een ander!
Zelf zegt Marlies over haar boek: ""Het boek gaat over kruiden, maar ook over hoe klachten kunnen ontstaan en vooral ook hoe mensen door middel van kruiden kunnen werken aan hun gezondheid." Het boek is volgens Marlies zowel een lees- als werkboek: "Het is deels een leesboek met mooie verhalen en uitleg over de kruiden, maar ook vooral een werkboek met de klachten beschreven en hoe de kruiden te gebruiken."
De Bruna schrijft:
"KRUID EN MENS Kruiden en mensen leven sinds het ontstaan van de mensheid met een innige band samen. De mens had de planten nodig als voeding en medicijn. De kruiden en natuur waren de bron van het bestaan. Ze werden met waardering en bewondering behandeld. In de loop van de tijd zijn de prioriteiten van de mens verlegd en lijkt nu de binding met de natuur verbroken. De oude kennis en gebruiken van kruiden is op de achtergrond geraakt." Het boek is ingedeeld in plantenfamilies omdat de kruiden beter zijn te begrijpen in familieverband.

* Wil je met ons meedenken over de onderwerpen van de nieuwsbrief, heb je tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl.

 

*GASTBLOG*

Wij hebben een geweldige en inspirerende gastblogger gevonden. Iemand die iedere keer weer inspireert met mooie blogs, tips en recepten.…. Caroline Nuijts. Caroline werkt met NEI-therapie voor dieren. Loop je met jouw dier tegen problemen aan, en kun je niet je vinger erop leggen? Of heeft jouw dier last van allergie, onrust, angst of trauma, en zou je meer willen doen? Lees eens wat NEI therapie inhoud en wat er allemaal mogelijk is op haar website: https://www.breinwerk.info/huisdier
Daarnaast heeft Caroline enorm veel kennis over voeding, in de breedste zin van het woord. Welke voeding geef je jouw dier in deze specifieke levensfase en bij deze klachten? Check haar site eens voor de gaafste recepten, om zelf te maken voor jouw hond https://www.breinwerk.info/voeding .
Het woord is aan Caroline:
In mijn sessies met dieren maak ik gebruik van de NEI-therapie; een methode om fysiologische en emotionele blokkades te verwerken.
Nee, ik ben zeker geen dierenarts, maar ondersteun wel bij uiteenlopende fysieke vraagstukken en daarbij speelt voeding een belangrijke rol.
Hieronder zie je Caroline van Breinwerk; therapie voor mens en dier.


Uitgebalanceerde voeding levert een mooie bijdrage aan onze gezondheid en de belangrijke rol van het darm-microbioom krijgt gelukkig steeds meer bekendheid. Omdat voeding een belangrijk onderdeel is van een holistische kijk op ziekte en gedrag, ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de orthomoleculaire kant van NEI. De echte cadeautjes voor de buik zijn vaak heel simpel aan het dieet toe te voegen; niet alleen voor jezelf maar ook voor je hond!
Wat veel mensen ’s morgens in hun yoghurt doen, blijkt ook fantastische voeding voor het microbioom van je hondenvriendje. Vezels van groenten, zaden en pitten zijn eigenlijk onmisbaar in een evenwichtige en gevarieerde voeding.
Maak eens een vergelijking tussen een kant-en-klare maaltijd die je even in de magnetron schuift of een maaltijd die door jezelf is klaargemaakt met twee ons verse groenten en een scheutje liefde… Variatie is essentieel. Toch zijn er legio dierenbaasjes die jaren achter elkaar dezelfde brok aan hun dier voorschotelen; geen variatie in nutriënten, geen afwisseling, niks, want ‘hij doet t er toch goed op’ (een veelgehoorde kreet bij ons in Brabant). En het mooie is nog dat de hond ook een fabrieksdrol fabriceert: iedere dag dezelfde kleur, geur en doffe textuur. De brok wordt steevast in hetzelfde vormpje geperst, de drol ook.
Hernieuwd en verantwoord kijken naar de voeding van je dier, opent veel nieuwe wegen en kan een veelheid aan klachtjes oplossen.
Ik hoop van harte vele hondenbaasjes te inspireren met de informatie die ik heb verzameld op mijn site, zodat ik je op een makkelijke manier wegwijs kan bieden in de wereld van gezonde voeding voor je dier. Wees nieuwsgierig naar wat er allemaal kan en wie weet ga je ook anders naar je eigen voeding kijken.
Dat er maar veel nieuwe verrassingen op het darmpad mogen komen!
Caroline
www.breinwerk.info

Product uitgeplozen

In deze Kruidenpost hebben we het over de Darm mix.
Darm mix werkt verzachtend op het darmslijmvlies. Veel honden en katten hebben problemen met de spijsvertering. Dit kan variëren van te dikke of dunne ontlasting tot chronische infecties. Ook verkeerde voeding, medicatie en andere "vervuiling" kan het darmslijmvlies irriteren. Dit kun je merken door steeds terugkerende diarree, winderigheid, buikpijn. De Darm mix wordt minimaal 4 weken gegeven, lees goed de bijsluiter hiervoor. In onze praktijk (Centrum alternatieve diergeneeskunde [link naar website]) heeft Holistisch dierenarts Caspar Broekman vaak betere resultaten als de Darm mix in combinatie met een goede kwaliteit probiotica en psyllium gegeven wordt .  

Een van de ingrediënten van de Darm mix is de Wierookboom. Deze heeft een sterk ontstekingsremmend effect en wordt gebruikt als pijnstillend middel, voor mens en dier. Het grote voordeel is dat het geen nadelige invloed heeft op de bloedstolling en de maag zoals reguliere pijnstilling. Het is dan ook vaak een ingrediënt voor middelen die je geeft bij pijnlijke gewrichten en gewrichtsontstekingen.

Baasjes aan het woord…
In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid.

Een paar dagen geleden ontvingen wij een mail van Willemijn over haar hond Totem. Totem is een prachtige, grote, 58 kilo wegende herder (Shiloh Shepherd), met een schofthoogte van maar liefst 70 cm!

Willemijn schrijft: "De pYn-mix bevalt prima.
Onze ouder herder (in mei zal hij 11 worden) heeft een kapotte knieband en waarschijnlijk spondylitis, maar daarnaast is het erg moeilijk om hem pillen te laten eten of druppels bij hem in te brengen. Van conventionele chemische middelen werd hij vervolgens ook nog vaak misselijk.
Als alternatief druppelen we nu de pYnmix op zijn huid, en dat werkt goed.
Aan zijn gedrag te merken is zijn toestand nu stabiel en draaglijk. Wanneer dat niet meer zo zou zijn, dan gaan we afscheid van hem nemen."
Dank je wel voor het delen Willemijn, jouw ervaring kan andere baasjes helpen om te laten weten dat er soms meer mogelijk is.
Wil jij ook jouw ervaring delen? Regelmatig verloten wij een gratis product naar keuze onder onze reviews. Stuur jouw ervaring met foto naar webshop@krachtigkruid.nl

NIEUWS! van Krachtig Kruid

- In maart vind weer de volgende Webinar plaats voor professionals. Het thema zal zijn "Stress bij de hond". Wil je op de hoogte blijven? Hou onze Kruiden Post en social media kanalen goed in de gaten!

- Weet je dat onze verzendenveloppen gemaakt zijn om makkelijk te recyclen? De papieren buitenkant (FSC papier) is makkelijk los te halen van de plastic binnenkant, zodat het apart ingeleverd kan worden.

- Ook de doosjes die wij zelf ontvangen worden hergebruikt. Soms ontvang je jouw bestelling dan ook in een grotere verpakking. Wij proberen hiermee karton een tweede leven te geven.

Kruiden Post 6

Kruiden Post 6 - januari 2022


Hoi ,


Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen regelmatig een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk.

Allereerst wensen wij jullie namens ons hele team een heel mooi en gezond 2022!

Krachtig Kruid is een serie kruiden mixen voor hond, kat en paard. Onze kruiden worden zo mogelijk lokaal geteeld bij @de Polderkol, een SKAL gecertificeerd bedrijf dat uniek is, omdat het de kruiden vers tot tinctuur verwerkt in biologische alcohol.

* Er staat veel te gebeuren dit jaar voor Krachtig Kruid. Zo gaan we ook weer nieuwe Webinars voor professionals organiseren dit jaar. Hou onze Kruidenpost in de gaten voor de data!

* Daarnaast gaan we binnenkort de bestaande serie testers vervangen door nieuwe, in verband met aanpassing van de receptuur. Ben je professional en heb je of wil je onze testers ontvangen? Mail alsjeblieft naar webshop@krachtigkruid.nl


* Heb je een dierenspeciaalzaak, met extra aandacht voor natuurlijke producten, en denk je dat onze producten een mooie aanvulling zijn voor jouw assortiment? Mail ons, wij nemen contact met je op! webshop@krachtigkruid.nl


* Marlies Engels van @de Polderkol is- vinden wij- als een lopende encyclopedie….. en gaat nu (een deel van) haar kennis met ons delen in haar eerste boek "Kruid en Mens". Binnenkort is het ook in onze webshop verkrijgbaar, wie niet kan wachten kan het nu al bestellen via de website https://www.polderkol.nl/product/kruidenboek-kruid-en-mens/
In een volgende Kruiden Post gaan we je zeker meer vertellen over dit bijzondere boek.

* Wil je met ons meedenken over de onderwerpen van de nieuwsbrief, heb je tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl.

 

*GASTBLOG*
Wij zijn super trots op onze gastblogger in deze Kruiden Post:
Diana Dam van "De Oorsprong".


Naast manuele lymfedrainage en voedingsadvies kun je bij Diana ook terecht voor alles rondom wildplukken voor paarden. Wat aan voeding voor paarden kan nog veel verbeterd worden, en hoe leuk is het om daar zelf actief mee aan de gang te gaan. Lees er meer over in haar blog…


Wildplukken voor paarden
"Wist jij dat veel paarden elke dag hetzelfde eten?
Vaak staan paarden in de zomer op de overwegend weide en in de winter overwegend op stal. Regelmatig komt het ruwvoer dat de paarden in de winter eten van eigen land. In de gemiddelde Nederlandse paardenweide staat overwegend eenzijdig Engels raaigras. Door het rantsoen aan te vullen met een brok kun je de dagelijks aanbevolen vitaminen en mineralen toevoegen. Wat je dan nog mist in het rantsoen zijn de secundaire plantenstoffen.Juiste voeding heeft een groots effect op de gezondheid van het paard en andersom natuurlijk ook. Verkeerd gekozen voeding zorgt voor veel afvalstoffen en tekorten bij het paard waardoor er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Als lymfedrainage therapeut behaal ik de grootste resultaten wanneer aanvullend ook aanpassingen gedaan worden in het rantsoen van het paard.


Marion de Kort stelt dat deze stoffen essentieel zijn voor het spijsverteringsproces. De secundaire plantenstoffen zorgen ervoor dat de afvalstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering worden afgevoerd. Uit ons reguliere voedsel en daarmee ook die van de paarden zijn echter vijf, voor de ontgifting noodzakelijke essentiële voedingsstoffen vrijwel verdwenen. Deze ontbrekende beschermende voedingsstoffen zijn nog wel rijkelijk aanwezig in wilde planten.

In de natuur zijn paarden aangewezen op de planten die in zijn omgeving groeien. Met name de planten die in het paard zijn eigen omgeving groeien hebben een sterke werking. Planten bevatten naast de normale voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, sporenelementen etc. ook een complexe reeks bio actieve stoffen. Ze zitten vol met biologisch actieve substanties (de secundaire plantenstoffen) die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Dit zijn dan ook de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op celniveau ook kent en herkent! Naast wilde planten en kruiden, valt er nog veel meer voeding te vinden in de natuur. Andere voedingsbronnen zijn bijvoorbeeld bomen, struiken, eetbare wortels, knollen, schors, mossen en bessen.


De meeste paarden hebben echter geen vrije toegang tot een breed aanbod van planten en houtige gewassen. Hier kunnen wij als eigenaar wel in faciliteren. Wanneer je paarden in eigen beheer hebt kun je misschien groen aanplanten. Staat je paard in pension? dan kun je gaan wildplukken en de oogst aan je paard aanbieden. Het is echt een toegevoegde waarde wanneer je dit je paard kunt bieden.

Paardeneigenaren willen het graag goed doen voor hun paard. Waarschijnlijk wil jij na het lezen van dit artikel meteen naar buiten om planten en kruiden te plukken. Let wel op, niet alle planten zijn geschikt voor je paard. Er zijn zelfs ook giftige planten waaraan je je paard kunt verliezen. Het is verstandig om je eerst in eetbare planten te verdiepen.

Om je hierbij op weg te helpen heb ik een aantal diensten en producten voor je. Er zit vast iets tussen wat bij je past.

Vanaf april 2022 kun je elke bijna 3e zondag van de maand meelopen met de wildplukwandeling voor paarden in Houten. https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenvoorpaarden/wildpluk-wandelingen


Op die dagen leer je de basics van het wildplukken en wijs ik planten en struiken aan die we tegenkomen op de route. Je leert welke eetbaar zijn en welke niet. Daarnaast ontvang je het e-book wildplukken voor paarden per mail. Het is ook mogelijk mij uit te nodigen voor een wandeling op een locatie van jouw keuze of een workshop bij jou op stal. Ook zijn er beperkt privé wandelingen mogelijk.

In de webshop https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenvoorpaarden/benodigdheden vind je verschillende producten die je kunnen helpen bij het wildplukken zoals een veldgids, bomenwaaier of wildpluk pakket. Al het materiaal is voor mensen geschikt en door mij bestickerd om de eetbaarheid voor paarden aan te geven.

Met de komst van de pandemie is het ook mogelijk geworden om online te leren over eetbare planten voor paarden. https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenvoorpaarden/cursus-aanbod


Elk jaargetijde, vier keer per jaar, start er een online cursus van 3 maanden. Tijdens die maanden krijg je toegang tot een online leeromgeving, leer je ongeveer 40 eetbare planten (bomen en struiken) kennen en is de lesstof in pdf download beschikbaar. Na afloop is er een praktijkdeel in Houten in de vorm van een wandeling onder mijn leiding. Sommige cursisten worden zo enthousiast dat zij meer planten willen leren kennen. Hiervoor is het mogelijk om 3 maanden te verlengen en zo nog eens 40 planten voorgeschoteld te krijgen.

Wil je je echt helemaal onderdompelen in alles wat natuur is voor je paard? Dan kun je de jaartraining overwegen. Hier leer je 12 maanden lang maar liefst 150 planten (bomen en struiken) kennen. Daarnaast leer je zelf planten, zaaien, oogsten en bewaren. Ook leer je over de seizoenen, maak je een herbarium en is er een praktijkdag. De praktijkdag bestaat uit zelf zalf maken en een wildplukwandeling.

Het lijkt me leuk om je te ontmoeten op een van de wandelingen of online!"

Groene groetjes uit Houten
Diana Dam


Product uitgeplozen
In deze Kruidenpost wil ik het graag hebben over de Sinus mix. Problemen aan de voorste luchtwegen

hebben vaak te maken met leefomstandigheden, of een verminderde weerstand.


In de Sinus mix zit: Canadese geelwortel, Hysop, Kattenklauw, Knopig Helmkruid, Ogentroost, Pau dárco, Rode zonnehoed en Smalle weegbree.

Veel van deze kruiden zijn bedoeld om de weerstand te verhogen, zoals de Rode zonnehoed. Met name door dit kruid adviseren wij de Sinus mix nooit langer dan 4-6 weken achter elkaar te geven, daarna kun je het beste een stopweek inlassen. Dit om te voorkomen dat de "prikkel" minder wordt. Bij een aantal hele oude dieren, met name katten, die chronische problemen hebben aan de voorste luchtwegen, merken wij echter dat een hele lage dosering ieder dag het juist wel goed doet, en helemaal stoppen een terugslag geeft. Vaak zie je de klachten ook terugkomen na een weerstandvermindering: een verhuizing, een nieuwe huisgenoot, baasjes die plotseling door een lockdown thuis zitten. Katten lijken vaak hun eigen gang te gaan, maar zijn zeer gevoelig voor stress van hun huisgenoten.

Bij paarden zien wij helaas- zeker in de winterperiode- ook veel problemen met voorste luchtwegen. Bij paarden die binnen (op stal) staan valt daar veel te verbeteren door het management aan te pakken (huisvesting, beweging, (ruw-)voer, sociale contacten, ammoniak, stof…) In het voorjaar/ zomer zien wij ook meer en meer paarden die gevoelig reageren op pollen uit hun omgeving.

Heb je vragen over de Sinus mix? Mail ons op webshop@krachtigkruid.nl


 

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

  

KRUIDEN knipsels
Vandaag nemen wij de hyssop (hyssopus officinalis) onder de loep, een van de ingrediënten van de Sinus mix. Hyssop komt oorspronkelijk uit Perzië, maar heeft zich al vroeg verspreid via Zuid Europa. Het werd in de keuken gebruikt, het heeft een licht bittere, muntachtige smaak. Het kruid wordt pas aan het einde van het kookproces toegevoegd, maar nooit mee verhit. Het is een bijzondere plant dat in het verleden ook gebruikt werd voor het fabriceren van absint, een sterk alcoholische drank. Daarnaast werd het gestrooid in kasten om ongedierte te weren.

Er worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan hyssop, al dan niet in combinatie met andere kruiden. Zo zou het rust geven bij stress en spanning, met name op de luchtwegen. Hippocrates, grondlegger moderne geneeskunde, beschreef de slijmoplossende werking van dit kruid voor de longen.  Ook is het door de tijden heen genoemd als het middel om overmatig zweten tegen te gaan. Daarnaast lijkt het een goed middel om de spijsvertering te bevorderen. Een veelzijdig kruid!

De schitterende paarse (zelden wit of rose) bloemen zijn zichtbaar van juli tot september. Het is een bijenbloem, en ook andere insecten weten deze soort erg te waarderen. Bijenhoning van hyssop is verrukkelijk! Hyssop bevat etherische oliën, die veelvuldig worden gebruikt in de parfumindustrie: onder andere eau de colognes, reinigingsmelk, ontspannen badgels. Ook heeft het een gunstige invloed op de bloedruk. In de bijbel wordt Hyssop het kruid genoemd dat "het hart rein maakt". Het kruid werd dan ook in de graven van monniken gedaan.

Tegenwoordig wordt hyssop vooral in Frankrijk en Hongarije verbouwd.

Baasjes aan het woord…
In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid.

Het baasje van Christy heeft maar liefst 5 Tervuerense herders, waaronder de 13 jarige Christy. Ondanks haar leeftijd is zij nog aardig pittig. Met lopen merkte zij dat Christy soms wat achter begon te blijven, en is zij de pYn mix gaan geven. Gelukkig maakt dat verschil, zij is duidelijk weer actiever en minder stijf. Daar gaat zij dus zeker mee door.

Ook heeft zij de Vuurwerk mix voor de dames gehad, en ook daar is zij zeer tevreden over. "Het haalt de stress niet weg, maar ze kunnen er beter mee omgaan.. Inmiddels heb ik al veel mensen jullie richting op geduwd, en met succes".

Wil jij ook jouw ervaring met ons delen? Regelmatig verloten wij een gratis product naar keuze onder onze reviews. Stuur jouw ervaring met foto naar webshop@krachtigkruid.nl

 

Weetjes van Krachtig Kruid

+ Weet je dat onze verzendenveloppen gemaakt zijn om makkelijk te recyclen? De papieren buitenkant (FSC papier) is makkelijk los te halen van de plastic binnenkant, zodat het apart ingeleverd kan worden.

+ Ook de doosjes die wij zelf ontvangen worden hergebruikt. Soms ontvang je jouw bestelling dan ook in een ietwat grote verpakking. Wij proberen hiermee karton een tweede leven te geven.

+ Weet je dat onze Vuurwerk mix ook in andere spannende situaties kan helpen? Denk eens aan een bezoek aan de trimsalon of dierenarts, transport van paarden, een verhuizing of een nieuw dier in huis. Begin liefst ruim voor de spannende situatie plaatsvind.

   

Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Kruiden Post 5

Kruiden Post 5 december 21


Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen regelmatig een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk.

Het is alweer de laatste Kruiden Post van dit jaar!
Het was even spannend of er wel of niet een vuurwerkverbod zou komen dit jaar. Voor veel diereigenaren is dit een jaarlijks terugkerende lastige periode voor hun dier, omdat nu eenmaal veel dieren angst hebben voor de geluiden. Onze Vuurwerk mix dankt zijn naam eraan. Ondanks het verbod regent het vragen en mails, omdat er kennelijk toch veel vuurwerk wordt afgestoken. Ik kan niet anders zeggen dan: begin op tijd! Zoek naar de combinatie van maatregelen en trainingen die voor jouw dier werkt. Naast Thundershirts of andere methodes, homeopathie, massagetechnieken, gedragstherapie, geluidstherapie is er nog veel meer. Zoek, vraag, lees en probeer het uit, maar begin vooral op tijd! Dan is er nog de Vuurwerk mix: let op, de aangegeven dosering kan voor jouw dier hoger of lager liggen. Vaker, lager doseren is effectiever dan een of twee keer een hogere dosis. Heb je weide dieren? Hou ze veilig, hou ze goed in de gaten. Voor een vluchtdier als een paard kunnen harde geluiden het extra “eng” zijn. Heb je konijnen of kippen in de tuin? Hetzelfde geldt voor hun uiteraard. En verder: hou je katten binnen en honden aan de lijn, of desnoods 2 lijnen. Een dier kwijtraken tijdens vuurwerk is de nachtmerrie voor iedere eigenaar.


Vuurwerkmix in onze webshop bestellen

 

Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl
Veel leesplezier!

 

Onze eerste Webinar ‘Het Oudere Dier’


De eerste Webinar van Krachtig Kruid had het thema ‘Het oudere dier’ en vond plaats op 22 november j.l. De Webinar, die om de drie maanden plaatsvindt, is bedoeld voor onze professionals: (dieren-)artsen, therapeuten en detaillisten. Holistisch Dierenarts Caspar Broekman van Centrum Alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam is oprichter van Krachtig Kruid en vertelde over het oudere dier.

De keuze voor het onderwerp het oudere dier, in combinatie met de Nier mix en pYn mix, was geen toeval. Juist in het najaar kan de nier-energie wel een boost gebruiken. Dit is zeker bij het oudere dier heel belangrijk, omdat dit ook invloed heeft op (het ontwikkelen van) artrose, en om soepel te blijven bewegen. Host van deze Webinar Rosalinde heette iedereen welkom, waarna Caspar zijn verhaal begon te vertellen.
Het eerste deel ging over oudere dieren in het algemeen: wat kan problemen opleveren, wat is de oorzaak?
Een van de ‘vergeten’ dingen is dat het oudere dier ook een minder efficiënte spijsvertering heeft. Voedsel wordt minder goed verteerd en opgenomen. Bij paarden bijvoorbeeld merk je dat een versleten gebit de oorzaak is waardoor op ruwvoer niet goed gekauwd kan worden, terwijl paarden juist uit hun ruwvoer de dagelijks benodigde hoeveelheid vezels moeten halen. Door het slechte kauwen (en het ruwvoer dat zich mengt met speeksel) is de opname ook minder goed, waardoor het dier kan vermageren. In de koude, natte periode is het veel lastiger om goed op temperatuur te blijven. Het is goed om ze hierbij te helpen door ze een schuilplaats aan te bieden, zodat de dieren droog kunnen staan.
Daarnaast zijn er meer specifieke zaken die opvallen bij ouder wordende dieren, misschien nog het meest bij hond en kat. Zo gaat bij hond en kat het gezichtsvermogen achteruit, kunnen ze in korte tijd doof worden en worden ze vaak angstiger. Ook dit heeft direct te maken met de nier-energie, gezien vanuit de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM). Dieren lijken soms ook last te kunnen krijgen van dementie, althans, klachten die lijken op dementie van mensen. Ook hormonaal vinden er veel veranderingen plaats, wat weer invloed heeft op allerlei andere processen.
Na dit eerste stuk theorie, vertelde Caspar over diagnostiek regulier en niet-regulier en zette zijn hond Sam op tafel gezet om te laten zien hoe en met welke methoden er tot een diagnose gekomen kan worden. Dit kan bestaan uit polsdiagnostiek, bioresonantie, en meten met de Lecher Antenne. Ook de behandelmethoden kwamen kort aan bod: acupunctuur, homeopathie, massagetechnieken, manipuleren, bioresonantie (niet alleen om een diagnose mee te stellen, maar ook om mee te behandelen! Zie www.dierenconsult.nl van onze collega Stephanie Peter).
In het laatste deel van de Webinar behandelde Caspar de mixen die immers ook onderdeel (kunnen) zijn van de behandeling. Voor het oudere dier is met name de pYn mix en de Nier mix interessant. Caspar vertelde over de kruiden die in deze mixen gebruikt worden, en hoe hij tot bepaalde receptuur komt.

Onze volgende Webinar
Het idee is om volgend jaar ieder kwartaal een Webinar te organiseren. Het doel hiervan is om mensen die werken met de kruiden mixen te voorzien van meer kennis over de producten. Wat voor ons belangrijk is, is feedback. Juist van verkopers van onze producten ontvangen wij graag informatie/feedback. Die informatie is zeer waardevol voor Caspar bij het maken of aanpassen van zijn recepten. Wil je op de hoogte blijven van deze Webinars? Hou onze Nieuwsbrief in de gaten!

 

Nieuwe samenstelling van twee mixen
We hebben nieuws…
Zowel de Nier mix als de Weerstand mix hebben een iets gewijzigde samenstelling. Wij zijn nu bezig met het versturen van nieuwe testbuisjes van beide producten. Bovendien hebben we nu ook van de Ashraya serie van Stephanie Peter (Dierenconsult) testers. Heb je deze nog niet ontvangen en wil je ze graag hebben? Laat het ons weten via
webshop@krachtigkruid.nl. We sturen deze t.z.t. na.

Weet je dat we regelmatig een product verloten onder de inzenders van (product-) ervaringen? Wil jij jouw ervaring delen met ons? Mail dan naar webshop@krachtigkruid.nl

 

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

  

KRUIDEN knipsels
Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.

In “KRUIDEN knipsels” vertellen wij iets meer over een kruid. Vandaag is dat Heermoes.

Een van de ingrediënten van de Nier mix is Heermoes. Deze plant is familie van de paardenstaartenfamilie. Dit plantje is juist bij paardeneigenaren beroemd en berucht: het is niet goed voor paarden als zij er teveel van eten in de weide. Het is een ongeveer 40 cm hoog, inheems plantje dat groeit in Europa, maar nu ook elders te vinden. In het voorjaar verschijnen er lange stengels aan, met sporenaren. Je gebruikt de verse, groene zomerstengels. Via deze sporen verspreidt de plant zich. En dat doet deze plant goed, want na de uitbarsting van de vulkaan St. Helens was het de eerste plant die weer op de hellingen groeide. Op vervuilde grond, waar niets groeit, doet Heermoes het ook goed. Het neemt dan de gifstoffen op, en bevat tenslotte meer zware metalen dan de bodem zelf. Het wordt vaak als onkruid bestempeld en is ook nog eens giftig voor paarden, afhankelijk van de soort en hoeveelheid. In kleine hoeveelheden wordt het ook ingezet als Fytotherapeutisch middel.
Het bevat een hele reeks mineralen waaronder kiezelzuur. Het stimuleert de aanmaak van en versterkt het bindweefsel. Het werd vroeger ook op wonden gesmeerd, en werkt urinedrijvend.

Maar Heermoes doet meer. Heb je Heermoes in de tuin of op het weiland? Dat is een teken dat het arme bodem is en er tekorten zijn. Met zijn meterslange wortels haalt Heermoes minderalen heel diep uit de bodem. Op de lange termijn helpt deze plant dus de bodem te herstellen.


 

Baasjes aan het woord…
In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid.

Het baasje van Floki schrijft….
“Ik gebruik nu Krachtig Kruid Parasiet mix INwendig nadat onze pup een Giardia besmetting heeft gehad. Deze is verholpen met kruiden mix van Caspar, en nu als onderhoud geven we deze mix. Tot nu toe keurige ontlasting, ik ben super tevreden. Vooral omdat de reguliere ontworming niets deed.”

Wil jij ook jouw ervaring met ons delen? Regelmatig verloten wij een gratis product naar keuze onder onze reviews. Stuur jouw ervaring met foto naar webshop@krachtigkruid.nl
Ook als je arts of therapeut bent en onze testers wilt ontvangen kun je ons mailen met je adresgegevens.

 

Weetjes Krachtig Kruid


Weet je dat onze verzendenveloppen gemaakt zijn om makkelijk te recyclen? De papieren buitenkant (FSC papier) is makkelijk los te halen van de plastic binnenkant, zodat het apart ingeleverd kan worden.

Onze etiketten zijn gemaakt van suikerriet en daardoor iets afwijkend van kleur dan de oude etiketten. De inhoud is hetzelfde gebleven.

Wij twee kanjers van stagiaires hebben? Jamie en Nadia verzenden de komende maanden jullie pakketjes, en dat doen ze goed en snel. Beide doen de opleiding Diermanagement aan de Aeres Hogeschool. We zijn super blij en trots op ons duo.

Weet je dat onze Vuurwerk mix ook in andere spannende situaties kan helpen? Denk eens aan een bezoek aan de trimsalon of dierenarts, transport van paarden, een verhuizing of een nieuw dier in huis. Begin liefst ruim voor de spannende situatie plaatsvind.

TENSLOTTE
We hopen dat iedereen veilige, mooie Feestdagen heeft, en wensen jullie en de dieren een gezond en veilig Nieuwjaar!

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

Kruiden Post 4

Hoi,

Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen maandelijks een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl
Veel leesplezier!


Veel leesplezier!!

 

Hoe het begon… deel 4
Caspar Broekman, Holistisch Dierenarts bij het Centrum alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam, zet naast zijn behandelingen (o.a. acupunctuur) in zijn praktijk ook Chinese en Westerse kruiden en paddenstoelen in bij zijn patiënten. Zijn idee is dat de ingrediënten van producten die dieren beter moeten maken aan een aantal voorwaarden moeten voldoen voor zijn die juiste “energetische waarde” hebben. Hij ging op zoek, en uiteindelijk ontstond deze serie: Krachtig Kruid. De basis van deze serie, de kruiden, groeien zoveel mogelijk hier, in Nederland.
Caspar verteld: “Ik ging op zoek naar zoveel mogelijk lokaal geteelde kruiden, die biologisch verbouwd worden. Dit jaar zullen alle kruiden die wel in ons klimaat verbouwd kunnen worden, gekweekt worden bij de Polderkol. [ https://www.polderkol.nl/ ] Hier krijgen biologisch geteelde planten de kans om in hun eigen tempo te groeien, en worden vers verwerkt in biologische alcohol. De alcohol is om de producten beter houdbaar te maken.”


Product uitgeplozen… de Krachtig Kruid Vuurwerk mix.

In product uitgeplozen zetten wij een van onze mixen in het zonnetje. Deze maand is dat de Vuurwerk mix. Helaas horen we nu al vaak knallen in steden, maar ook daar buiten. Voor veel (mensen en) dieren is dat een ware marteling. De “beste aanpak” bestaat niet, wel een mix van maatregelen. Deze kan bestaan uit gedragstherapie, massagetechnieken, kruidentherapie/ fytotherapie, supplementen, homeopathie, thundershirts of combinaties. Wat voor het ene dier werkt, doet bij het andere weinig of niets. Het belangrijkste advies blijft: BEGIN OP TIJD! Zoek wat voor jouw dier werkt, en begin op tijd.


De Vuurwerk mix, de naam zegt het al, is een mix voor hond, kat of paard, die in onrustige situaties kan helpen. Dit gaat verder dan vuurwerk alleen natuurlijk. Veel oudere honden en katten worden wat onrustiger, schrikken sneller dan voorheen. Dit kan een reactie zijn op geluiden, maar ook veranderingen in huis kunnen ze minder goed “verwerken”. Zie ook het verhaal van onze Roos en haar Wodan. [ link naar Wodan] Ook voor paarden is ouder worden letterlijk “gevaarlijker”, zeker als zij minder soepel kunnen bewegen. Hierdoor kunnen zij minder snel “vluchten” en op bepaalde situaties angstig reageren of stress ervaren. Dit is helaas niet altijd zichtbaar. Deze mix kan dus in meerdere situaties gegeven worden. Denk aan verhuizing, herplaatsing, een nieuwe huisgenoot, bezoek aan dierenarts, trimsalon, hoefsmid. Wat nog wel eens vergeten wordt is dat naast pijn ook jeuk stress kan veroorzaken. Omdat het op kruidenbasis is, worden dieren niet suf of sloom. Ook kun je het veilig een langere tijd geven, en zelf zoeken naar een lage dosering die wel nog het gewenste effect heeft. Is er een hele spannende gebeurtenis? Uiteraard kun je dit dan ook vaker geven. Het beste effect krijg je door vaker een kleine hoeveelheid te geven.


Heb je nog vragen? Mail ons op webshop@krachtigkruid.nl

DEZE MAAND IS DE VUURWERK MIX in de actie!


10 ml normaal €15,95 NU €13,- bestel hier


30 ml normaal €24,95 NU €21,- bestel hier

Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Deze foto’(s) kregen wij van het baasje van Fiep, een Terriër van ruim 14 jaar oud. Zij deelt ons haar ervaring met de Vuurwerk mix.


“Ik gebruik dit voor mij oude, demente terriër die last heeft van evenwichtsstoornissen, onrust en angst. Het helpt haar echt heel goed. Ze slaapt dieper en langer. Als ze wakker is, lijkt ze minder ongerust.”

Weet je dat we regelmatig een product verloten onder de inzenders van (product-) ervaringen? Wil jij jouw ervaring delen met ons?

Mail dan naar webshop@krachtigkruid.nl

Rosalinde verteld...
Onze Roos is onlangs verhuisd. Wat voor effect dat had op Wodan verteld zij hier…

“Een verhuizing maakt altijd indruk op dieren. Gelukkig heb ik een hond die makkelijk in de omgang is, maar toch merkte ik zeker wel stress bij hem. Wodan is ook niet de jongste meer, een Labrador van bijna 12 jaar oud. Voor hem zijn rust, regelmaat, wandelen en zijn geliefde bal heel belangrijk. De drukte van mensen die met spullen liepen te sjouwen en de harde geluiden van de verbouwing waren voor hem geen feest. Onze slaapkamer is boven, maar om te voorkomen dat Wodan trappen zou lopen zijn we de eerste maand beneden gaan slapen, zodat hij kon wennen in het nieuwe huis, zonder ’s nachts alleen te zijn. Het was midden in de zomer, en ’s morgens vroeg konden we de deuren openslaan naar het terras. Dat vond Wodan geweldig, hij stak zijn neus in de lucht en strekte zich uit. Hij had er snel vrede mee dat wij boven gingen slapen. Het heen en weer rijden naar ons werk is iets dat Wodan echt niet meer fijn vindt. Daarom proberen wij meer thuis te werken, om de beurt, zodat Wodan lekker thuis kan blijven. Dat is veel relaxter voor hem. Leven met een oude heer als Wodan vereist nu eenmaal wat aanpassingen… 😉"

Dit is een situatie waarin de Vuurwerkmix kan helpen om minder last te hebben van de spanning van de verbouwing en verhuizing. Gelukkig is alles nu achter de rug, en Wodan is heel blij met zijn woonplek.

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

KRUIDEN knipsels
Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.

In “KRUIDEN knipsels” vertellen wij iets meer over een kruid. Vandaag is dat hop, een van de ingrediënten van de Vuurwerk mix.

Grappig, bij hop denkt men vaak direct aan bier. Hop werd in de 11e eeuw al gebruikt bij het brouwen van bieren. Minder mensen weten ook dat hop een klimplant is van de Cannabaceae, en dus familie van de marihuana en hennep. De geneeskrachtige werking van hop is helaas nog minder bekend.
De geurige hopbellen die bruikbaar zijn voor het maken van bier, zijn de vrouwelijke. Een verse hopbel kun je ook gebruiken om een kop bittere thee te zetten. Dit kan uiteraard alleen in september, de bloeiperiode van de hop. Ondergronds worden jonge hopscheuten gevormd, deze worden in het vroege voorjaar gevormd. Het bovenste gedeelte hiervan is eetbaar.
Tegenwoordig kun je hop ook in de winkel vinden, als tinctuur, tabletten of capsules. Deze worden ingezet bij klachten als slapeloosheid. Men denkt dat dit komt door de humuleen en lupuleen die in de hop voorkomt. Daarnaast wordt hop ingezet bij spijsverteringsproblemen, angst, hormonale schommelingen tijdens de overgang, (spier-)spanningen, en nog veel meer klachten.
Weet je dat hop veel soorten oliën, mineralen en vitamines bevat? De in hop voorkomende vitamines zijn C, E en B6. Deze hebben antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen om het lichaam te beschermen tegen bepaalde ziekten en het immuunsysteem kunnen versterken.
Tenslotte is hop ook nog eens een schitterende klimplant, die tot wel 7 meter hoog kan klimmen. Het is een sterke, meerjarige plant, die zichzelf stekt. In het najaar, als de hop gaat bloeien is dat een lust voor het oog. Pas op als je de plant wil snoeien, deze kan striemen achterlaten op de huid.


Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Webinar

Op 22 november 2021 vond de eerste Webinar plaats, met als thema “het oudere dier”.


Deze organiseren wij speciaal voor professionals die zich willen verdiepen in de werking va onze producten. Jullie feedback is van enorm belang voor ons!pYn mix

Wij delen graag nog een ervaring met jullie, van het baasje van deze Shetlanders. Veel mensen kennen inmiddels onze pYn mix, maar dat het ook bij paardjes goed ingezet kan worden is minder bekend. Op de foto zie je de oude pony Mika staan.
Baasje Yolanthe verteld: “Ik gebruik de pYn mix voor 2 Shetlanders. De een heeft een spieraandoening en vaak last van haar voeten. Zij krijgt de pYn mix al geruime tijd. Ik heb de equipalazone inmiddels kunnen afbouwen. Dit in combinatie overigens met de Immo-brok van Equilin. De andere pony is heel oud en heeft geregeld periodes van hoefbevangenheid en reageert ook fijn op de pYn mix.”

Mika is blij met de pYn mix!

Kruiden Post 3

Hoi,

Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen maandelijks een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl
Veel leesplezier!


Veel leesplezier!!

 

Hoe het begon….deel 3

De naam van Krachtig Kruid kwam later, maar het idee voor deze serie kruidenmixen ontstond tien jaar geleden. De initiator van deze serie is Holistisch dierenarts Caspar Broekman. In zijn praktijk, het Centrum alternatieve diergeneeskunde in Amsterdam, maakt hij ook gebruik van Westerse kruiden. Hij merkte dat de kwaliteit en combinatie van kruiden niet altijd aan zijn verwachtingen voldeed tijdens het behandelen van dieren. Dit stimuleerde hem om zelf de Vuurwerk mix en Oor mix te gaan ontwikkelen. Dit begon al snel uit te groeien tot een serie, die onder de naam Krachtig Kruid op de markt is gebracht. De kwaliteit van de ingrediënten bepalen de “energie” van de producten en zijn wat Caspar betreft cruciaal. Daarom worden de kruiden voor deze serie biologisch dynamisch gekweekt bij het SKAL gecertificeerde bedrijf “de Polderkol” in Lelystad (https://www.polderkol.nl/ ). Hier worden ze vers geplukt en verwerkt in tincturen, dus niet eerst gedroogd.

NIEUWS!
Wist u dat wij nieuwe etiketten hebben? Deze worden van suikerriet gemaakt. Hierdoor kan de kleur van de etiketten iets afwijken.

Product uitgeplozen… de Krachtig Kruid Inco mix.

Deze mix is bedoeld voor teefjes die na de castratie hun plas laten lopen. Vaak merken ze hier niets van, soms is het als ze slapen of opstaan uit de mand. Het varieert van een paar druppels tot grote plassen urine, maar het is hoe dan ook erg vervelend voor zowel de eigenaar als de hond. Op de lange termijn kan dit irritaties aan de huid veroorzaken, die lastig te behandelen zijn. Deze zogenaamde passieve incontinentie kan soms jaren na de operatie pas optreden. We zien dit probleem vooral bij grotere honden, en nog meer als er ook sprake is van overgewicht. Bij een aantal rassen komt dit probleem vaker voor, zoals de Dobermanns en Herders.
Tips voor het gebruik van de Inco mix: de startdosering is hoog (zie bijsluiter), en het product moet minimaal 4 tot 6 weken gegeven worden, voordat je kunt zeggen of het wel of geen effect heeft. Daarna kun je gaan zoeken naar een lagere onderhoudsdosering, waarmee je de hond “droog” kunt houden.
TIP: de producten van Krachtig Kruid worden bereid uit tincturen. Deze worden gemaakt op de Polderkol [ https://www.polderkol.nl ] waar kruiden vers worden verwerkt in biologische alcohol. Daardoor kan er sediment ontstaan in een flesje en bij de Inco mix is dat vaak nog extra aanwezig. Dit sediment heeft uiteraard GEEN nadelige invloed op het product of de houdbaarheid hiervan. Wij adviseren goed te schudden voor gebruik. Heeft u vragen? Mail even naar webshop@krachtigkruid.nl
Bestellen?
Inco mix zit in een flesje van 30 ml en kost €29,95

Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Omdat de Inco mix in het zonnetje staat, willen we graag vertellen over Sammy. Zijn baasje schreef ons dit: “Onlangs kocht ik 2 flesjes voor mijn Duitse herder Sammy, die af en toe wat incontinent leek. (Krachtig Kruid Inco mix) Al is het wellicht nog wat te vroeg om helemaal te juichen, ze is al 2 weken iedere nacht droog. Sammy is een gecastreerde teef van bijna 8 jaar”
Bijgaand een foto van mijn knapperd..
Goed om te horen, Jacqueline, dank je wel!

Weet je dat we regelmatig een product verloten onder de inzenders van (product-) ervaringen? Wil jij jouw ervaring delen met ons?

Mail dan naar webshop@krachtigkruid.nl

De Professional
Deze keer is het woord aan Eva Meininger. Zij is Dierenarts en Acupuncturist en gebruikt de producten van Krachtig Kruid in haar praktijk.


“Als dierenarts acupuncturist ben ik dagelijks bezig met dieren en hun gezondheid. Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het toepassen van acupunctuur bij dieren. Een prachtige aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Ik heb ontdekt dat er zo veel meer wegen zijn die naar Rome leiden. En als dit kan met alternatieven zoals acupunctuur en kruiden, ben ik groot voorstander. Ik gebruik de producten van krachtig kruid als aanvulling op mijn acupunctuurbehandelingen en dit werkt heel fijn. Het is mijn missie om dieren en mensen gelukkiger te maken. Want zeg nu zelf, als je huisdier gelukkig is ben jij dat toch ook?”

Het is fijn om te horen dat steeds meer Dierenartsen en therapeuten met onze producten werken in hun praktijk. Bent u arts of therapeut en wilt u de testers ontvangen? Mail naar webshop@krachtigkruid.nl en stuur uw gegevens door. Wij zullen de testers en informatie graag naar u toesturen.

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

KRUIDEN knipsels
Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.


In “KRUIDEN knipsels” vertellen wij iets meer over een kruid. Vandaag is dat de Guldenroede, een belangrijk ingrediënt van de Inco Mix

Guldenroede (Solidago) is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie (Asteraceae). Omdat ze makkelijk met andere soorten kunnen bestuiven, bestaan er veel varianten. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen, die veel nectar bevatten en dus belangrijk zijn voor insecten. Ze bloeien vaak laat in de zomer, tot vroeg in de herfst. Guldenroede is een van de ingrediënten van onze Inco mix. Van oorsprong komt deze plant uit Noord-Amerika. Grappig detail is dat hier het misverstand heerst dat het hooikoorts zou veroorzaken, maar dit is niet correct. Deze pollen zijn namelijk te zwaar om ver door de lucht verspreid te worden. Deze plant is rijk aan etherische oliën, saponine (die een schimmelwerende werking hebben) en looizuur. Maar ook bevat het rubber en er is ooit een experiment gedaan om te kijken of dit een geschikte grondstof was voor rubberproductie. Ondanks dat de kwaliteit prima was, is dit slechts een plan gebleven.
Vanuit de natuurgeneeskunde is Guldenroede bekend om zijn werking bij nierklachten. Het verhoogt de urineproductie, en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Guldenroede is een tonicum voor de nieren.

Guldenroede werkt urinezuurdrijvend, bloedzuiverend en ontgiftend, geschikt voor huidaandoeningen door ophoping van afvalstoffen en als reinigingskuur. Het is dan ook belangrijk om goed te blijven drinken bij gebruik van dit product. Ook bij vochtophoping in benen en enkels is Guldenroede aan te bevelen.

Gedroogd wordt Guldenroede ook als thee gedronken. Guldenroede is ook te vinden als tinctuur, al dan niet samen met andere kruiden mixen.Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Kruiden Post 2

Hoi,

Leuk dat je onze nieuwe Kruiden Post leest!
Wij sturen maandelijks een update met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl
Veel leesplezier!


Veel leesplezier!!

 

Hoe het begon….deel 2
De naam van Krachtig Kruid kwam later, maar het idee voor deze serie kruidenmixen ontstond tien jaar geleden.
Caspar Broekman, Holistisch Dierenarts bij het Centrum voor alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam www.alternatievediergeneeskunde.nl legt uit.

“ Als holistisch dierenarts ben ik altijd op zoek naar effectieve kruidenmixen die specifiek de oorzaak aanpakken. Omdat die kruidentherapieën vaak niet te vinden zijn, maak ik ze vaak zelf. Wat begon met een smetzalfje hier en een parasiet mixje daar, ging op een gegeven moment een beetje uit de hand lopen... Met als gevolg dat ik nu de webshop Krachtig Kruid ben begonnen!
Mijn eigen webshop waar je een reeks aan natuurlijke kruidenmixen kunt vinden.
Alle kruidentherapieën zijn vervaardigd volgens mijn recept (en dat van sommige collega’s). De recepturen zijn uitsluitend op natuurlijke basis, vervaardigd met biologische ingrediënten. Ik gebruik in mijn recepten veel bloesemtherapieën, biologische oliën, paddenstoelen en Chinese- en Westerse kruiden. Voor een aantal nieuwe producten ging ik op zoek naar een lokaal bedrijf waar men biologische kruiden kweekt, die in ons klimaat geteeld kunnen worden. Hier begon de samenwerking met de Polderkol https://polderkol.nl . De mooie energie die daar voelbaar is, het respect voor de natuur en de kennis over planten maakten diepe indruk op mij. Ik hoop nog veel nieuwe, mooie producten te mogen ontwikkelen de komende jaren. Inmiddels werken ook een paar collega’s met mijn producten, en verkopen een paar dierenspeciaalzaken de mixen.


Product uitgeplozen…
In product uitgeplozen zetten wij een van onze mixen in het zonnetje.
Een van de nieuwe recepten waar reikhalzend naar uitgekeken werd door baasjes van patiënten en collega’s was de pYn mix. Caspar legt uit hoe hij dit product ontwikkeld heeft.

“Stijfheid, stram, moeizaam opstaan. Met dat in gedachten heb ik de pYn mix ontwikkeld. Vaak gaat het om een stagnatie, een blokkade, soms in combinatie met verminderde doorbloeding. Om die reden zijn een beetje gember en knoflook aan de mix toegevoegd. Ze werken verwarmend, verbeteren de doorbloeding en halen stagnatie weg.

Een van de andere kruiden die ik gebruik in deze pYn mix is de wilde yam. De wilde yam, Dioscorea wordt in Amerika, Afrika, de Ayurvedische en Chinese kruidengeneeskunde gebruikt ter ondersteuning van onder andere spieren en gewrichten. De plant bevat diosgenin, dat is een steroïde saponine waaruit onder andere corticoïden gemaakt kunnen worden.

Duivelsklauw, zwarte populier en schietwilg zijn bekende kruiden ter ondersteuning van spieren en gewrichten. Uit de schietwilg wordt de ontstekingswerende en pijnstillende stof salicylzuur gewonnen. Pure synthetische salicylzuur geeft vaak maag en darmklachten. De looistoffen van de schietwilg en de rest van de formule hebben een maag en darm beschermende werking.
Deze formlue bevat geen wierookboom (Boswellia cerata). Het had zeker gekund, maar de harmonie is nu mooier. Boswellia komt wel terug in de pYn zalf waar ik nog mee bezig ben. Hopelijk kan deze ook snel als product toegevoegd worden aan deze serie. Als laatste heb ik zoethout toegevoegd aan deze mix, omdat het harmoniserend werkt op de hele formule. Dit werkt tevens als tonicum op onder andere de nier energie. We hebben de pYn mix ook in 30 ml flesjes omdat het ook bij paarden goed te gebruiken is!”.

Krachtig Kruid pYn mix is verkrijgbaar in 10 en 30 ml.
De prijs voor een flesje van 10 ml is €12,95, de 30 ml €24,90.

Direct bestellen of meer lezen? Klik HIER

Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Vandaag is het woord aan het baasje van Suus. Zij verteld:

“Onze Suus (kooiker) gebruikt naar alle tevredenheid de incontinentie mix omdat ze last heeft van urineverlies als ze slaapt. Ze kan niet zonder deze druppels. Wij zijn heel blij dat Caspar deze mix gemaakt heeft en dat het helpt. En helemaal blij dat het op een natuurlijke manier helpt! Geen leven lang aan de chemische troep, joepie!”.

KRUIDEN knipsels

Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.
In “KRUIDEN knipsels” vertellen wij iets meer over een kruid.
In deze aflevering gaan we het hebben over de Smalle Weegbree, Plantago Lanceolata.
Dit plantje is een ingrediënt van de Caspar zalf en de Sinus mix.

Plantago komt van het Latijnse “Planta pedis”(voetzool) en “Ago”(gelijkend op) vanwege de vorm van de bladeren van de verwante Plantago major (grote weegbree) die lijkt op een voetzool. Lanceolata (lancea is speer of spies) verwijst naar de vorm van deze langwerpige bladeren. De naam weegbree (wat zich aan de kant van de weg breed maakt) dankt deze plant aan de kant van de weg, waar je deze plant overal tegenkomt .
De plant komt van oorsprong voor in heel Europa , Noord en Centraal Azië tot aan de Himalaya en Noord Afrika. In Kurdistan werd Weegbree al 12.000 jaar geleden gebruikt als voedselbron blijkt uit vondsten. Het w erd in de oudheid gebruikt bij beten of steken van wilde dieren en vieze wonden, hiervoor werd het sap en gekneusd blad gebruikt. Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten weegbree bij slangenbeten en maakten meel van gemalen zaden. (Indian wheat)

Smalle weegbree wordt vaak beschouwd als onkruid, maar is een super gezond plantje! Het bevat kalium, zink, Vit C, Vit K, de lijst is eindeloos. Het kruid werkt als tonicum voor de luchtwegen, voor de slijmvliezen van maag en darm en verzachtend op de urinewegen. Het werkt licht vochtafdrijvend , bloedstelpend en uitwendig is het bekend jeukstillend te zijn, schimmelwerend, samentrekkend en wondhelend . De zaden kunnen eventueel ook gebruikt worden als laxerend middel of juist bij constipatie, maar daar wordt de voorkeur gegeven aan zijn “familieleden”: Plantago ovata en Plantago afra. Alsof het nog niet genoeg is kun je smalle weegbree ook culinair gebruiken: de jonge blaadjes kun je in salades verwerken, aan soepjes toevoegen of bereiden als spinazie. Een roerbak met weegbree is een van mijn favorieten, lekker met wat rijst. Uit de plant kunnen verfstoffen gehaald worden en in Frankrijk werd door speciale bereiding van de zaaddoppen Weegbree als stijfsel gebruikt. Kortom: een even veelzijdig en mooi plantje, dat makkelijk groeit en overal te vinden is. Heb je paarden of konijnen? Verwen hen ook eens met wat vers geplukte weegbree, of zorg dat het ook op jouw weide groeit.

Aan het woord

In deze Kruiden Post geven we graag het woord aan iemand die net zo enthousiast is over het gebruik van kruiden als wij.
Vandaag is dat Harmanda Stokker van Navodi- Natuurlijk voor dieren. Zij is een van onze enthousiaste verkopers, en verteld graag meer over wat zij doet…

Ik ben Harmanda Stokker van praktijk Navodi – Natuurlijk voor dieren. Nadat ik in 2018 de opleiding Dier en Natuurgeneeskunde in Meppel heb afgerond, ben ik mijn praktijk in Vlagtwedde begonnen. Ik behandel met name honden, katten en paarden. Ik heb voor de opleiding gekozen, omdat ik merkte dat er met natuurgeneeskunde vaak nog veel mogelijk is wanneer je er met reguliere middelen niet uitkomt. Door te werken aan de oorzaak en niet alleen de klachten, kunnen natuurlijke middelen veel verschil maken.

Vorig jaar zag ik de Parasiet mixen van Krachtig Kruid voorbij komen. Ik vind het erg belangrijk om chemische bestrijdingsmiddelen tegen parasieten te vermijden, omdat deze voor zowel het dier als de natuur schadelijk zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven, maar toch kan het een uitdaging zijn om een middel te vinden dat je dier voldoende beschermt tegen vlooien, teken en wormen.
De parasietenmixen van Krachtig Kruid heb ik eerst voor mijn eigen dieren gebruikt en ik was meteen heel tevreden over het effect. Ook de samenstelling van de producten spreekt mij aan. Mijn hond en katten komen nog zelden thuis met teken, zelfs na een wandeling in het bos.

Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Kruiden Post 1 2021

Hoi,
Leuk dat je onze allereerste Kruiden Post van 2021 leest! Vanaf nu gaan wij maandelijks een update sturen met tips, producten en leuke verhalen uit de praktijk. We gaan vertellen hoe Krachtig Kruid is ontstaan en over de filosofie erachter. Wil je meedenken, heb je leuke tips, verhalen of ervaringen voor ons? Dan horen wij graag van je via webshop@krachtigkruid.nl

Veel leesplezier!

 

Hoe het begon….
De naam van Krachtig Kruid kwam later, maar het idee voor deze serie kruidenmixen ontstond tien jaar geleden.
Caspar Broekman, Holistisch Dierenarts bij het Centrum voor alternatieve Diergeneeskunde in Amsterdam www.alternatievediergeneeskunde.nl legt uit hoe het idee voor Krachtig Kruid is ontstaan.

"Nadat ik jaren geleden in het Amazonegebied had gereisd, werd de kracht van planten mij pas echt duidelijk. De kracht die van een honderden jaren oude boom uitgaat, is zo immens groot en bijzonder. Wat net zo bijzonder is, is hoe de planten hun kracht, hun energie delen. Daar kun je als mens en dier alleen maar diep respect voor hebben.
In de praktijk maak ik ook gebruik van Westerse kruiden. Ik merkte dat de kwaliteit en combinatie van kruiden niet altijd aan mijn verwachtingen voldeed tijdens het behandelen van dieren. Dit stimuleerde mij om zelf de Vuurwerk mix en Oor mix te gaan ontwikkelen.
Ik probeerde uit te vinden waarom de producten niet goed uittesten, en vermoedde dat de kwaliteit van de grondstoffen misschien niet altijd voldoende was. Als de energie in de plant, wat tenslotte de grondstof voor jouw product is, niet voldoet, hoe kun je er dan beter van worden? Je moet als teler van kruiden goed om weten te gaan met de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt: de verarming van de bodem, de veranderingen in het klimaat en het moment van oogsten. Als ingrediënten van producten van ver komen, heb je niet altijd die controle over de kwaliteit. In ons zompige klimaat mis je echter lokaal geteelde ingrediënten als peper, kruidnagel en gember.


Dus ging ik op zoek naar zoveel mogelijk lokaal geteelde kruiden, die biologisch verbouwd worden. Dit jaar zullen alle kruiden die wel in ons klimaat verbouwd kunnen worden, gekweekt worden bij de Polderkol. https://polderkol.nl Hier krijgen biologisch geteelde planten de kans om in hun eigen tempo te groeien, en worden vers verwerkt in biologische alcohol. De alcohol is om de producten beter houdbaar te maken.
Wat ik het liefste zou willen is nog veel meer te weten komen van deze "plantenwereld". Het contact, de kennis, we zijn het een beetje kwijt. Daarom blijf ik zoeken. Naar mooie, goede kwaliteit kruiden voor in mijn mixen, met de juiste balans in samenstelling. Ik hoop dat meer diereigenaren hun dieren zullen behandelen met natuurlijke producten.

Product uitgeplozen…

In product uitgeplozen zetten wij een van onze mixen in het zonnetje. Deze maand is de periode van de parasieten aangebroken. De stijgende temperaturen, afwisselend zon en regen zorgen ervoor dat de natuur ontwaakt. Dat geldt ook voor teken en vlooien. Het bestrijden van parasieten vergt tijd en aandacht. Caspar legt het hieronder uit.Krachtig Kruid Parasiet mix UITwendig


Een vlo of een teek is net als een maagdarmworm een parasiet. Net als bijvoorbeeld muggen dat zijn. Planten hebben ook last van parasieten, denk aan de bladluis en rupsen. Let maar eens op hoe weinig of helemaal niet de geranium door insecten wordt aangevreten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor lavendel en citroengras. De sterke geur van deze planten wordt ook ingezet tegen muggen. Plant veel van deze soorten in je tuin en op een zwoele zomerse dag heb je veel minder last van muggen. In de natuur worden gezonde, sterke planten veel minder snel aangevallen dan zieke, zwakke exemplaren. Wanneer een huisdier dat nooit vlooien heeft ineens een flinke besmetting heeft, kan daar een gezondheidsprobleem achter liggen. Met geuren en speciale stoffen laten planten in de natuur zien dat ze sterk zijn en daardoor krijgen parasieten minder kans. Daar komt waarschijnlijk ook het verhaal van vers vlees vandaan. "Ik geef mijn kat vers vlees en ze heeft veel minder last van teken". Of mensen die karnemelk aan hun dier geven tegen vlooien. Je creëert een sterk inwendig milieu voor het dier en dat merken de parasieten ook. Zeker bij honden en paarden adviseer ik om ze een paar keer per jaar een inwendige kuur te geven met de Parasiet mix INwendig. Er bestaan ook natuurlijke fysieke barrières tegen parasieten. Behalve een sterk blad van de plant, geven hun oliën ook een verstikkende werking op de fijne adem poriën van bijvoorbeeld een vlo. De kwaliteit van de oliën is heel belangrijk. Katten missen een bepaald enzym en kunnen daardoor de fenolen, ketonen en terpenen in essentiële oliën niet afbreken, die in goedkopere soorten etherische oliën aanwezig zijn. Ze kunnen deze stoffen dus gaan stapelen en klachten ontwikkelen. We zoeken dan ook naar de beste kwaliteit etherische oliën zonder toevoegingen zoals alcohol en natuurlijk op de juiste manier bereid van de pure plant. Dit vermindert de kans op bijwerkingen aanzienlijk. Ons advies is altijd: eerst een heel klein beetje proberen op uw dier. Daarnaast hebben we in de praktijk jarenlange ervaring met de mixen die we nu gebruiken.
Krachtig Kruid parasiet mix UITwendig is zogezegd noodgedwongen ontstaan: veel reguliere middelen werken niet meer voldoende en geven ook nog eens nare bijwerkingen.
Samengevat: een plant verdedigd zich door zijn/haar vitaliteit en met behulp van allerlei stoffen. Etherische oliën zijn daar onderdeel van. Ook voor een dier geldt: hoe vitaler het dier, hoe beter de weerstand, hoe minder last van parasieten. Denk daarbij ook aan goede voeding, een goede darmfunctie en het zoveel mogelijk vermijden van stress.


TEKEN? Hier zijn wat tips!

- Vermijd plekken waarvan je weet dat er veel teken zitten (struiken, bosjes)
- Gebruik naast de druppels voor op de vacht ook de Parasiet mix INwendig (zie ook vorig verhaal over teken en vlooien)
 
Het is niet mogelijk om het middel "sterker" te maken, want dan loop je weer kans op negatieve huidreacties bij de dieren. Je kan de druppels wel vaker en meer verspreid over de vacht van jouw dier geven.
Wij adviseren de Parasiet mix regelmatig te herhalen, afhankelijk van de omgevingsdruk en temperaturen. Wil je extra ondersteuning van binnenuit? Geef de Parasiet mix INwendig als kuur erbij.


Baasjes aan het woord…

In baasjes aan het woord vertellen eigenaren hun ervaringen met een product van Krachtig Kruid. Daar worden wij altijd heel blij van, zeker als we daar dan ook nog eens een foto bij krijgen, zoals die van het onderstaande super duo.
Jacqueline, trotse eigenaresse van dit knappe duo vertelt haar ervaring met de Parasiet mix, zowel de INwendige als de UITwendige.
"Voor m’n twee Beagles, Dribbel en James, maak ik al voor het tweede jaar gebruik van de Parasiet mix in- en uitwendig. Een topproduct. Geen teek meer te bekennen."

KRUIDEN knipsels

Lang voordat de huidige kennis over medicijnen er was, waren er mensen met kennis over de geneeskrachtige werking van sommige planten. Dit begon al in de prehistorie en werd naarmate de tijd verstreek uitgebreid.
In "KRUIDEN knipsels" vertellen wij iets meer over een kruid. Vandaag is dat Stinkende gouwe, Chelidonium majus, een veel voorkomend plantje. Deze vaste plant stamt af van de papaverfamilie. De knalgele bloemen bloeien van mei tot ver in het najaar. De stevige stengels bevatten een oranje- of goudgeel sap, dat onaangenaam ruikt. Hieraan heeft deze plant dan ook zijn naam te danken. De zaden hebben een oliehoudend aanhangseltje: het zogenaamde mierenbroodje en worden door mieren versleept. Zo kan de plant zich op allerlei plaatsen uitzaaien.
Dit plantje wordt geroemd om zijn werking bij oogziekten. Al in de eerste eeuw na Christus komt de stinkende gouwe voor in een encyclopedie over kruidengeneeskunde, de Materia Medica, geschreven door Dioscurides, een Griekse arts. De bloeiperiode van de stinkende gouwe is precies als de zwaluwen hun jongen hebben en Dioscurides stelt dat zij deze plant gebruiken om de ogen te openen van hun jongen. Het Griekse woord voor zwaluw is chelidon waaraan hij dan ook de naam Chelidonium majus dankt.
Vanwege de gele kleur van het melksap en de vorm van de bladeren, werd de plant volgens de middeleeuwse signatuurleer toegepast bij galklachten. Daarnaast werd het gele sap uit de stengel ook gebruikt tegen wratten. Ook tegenwoordig wordt dit middel nog steeds gebruikt bij wratten en eksterogen, lever- en galklachten en maag- en darmkrampen, en wordt er beweerd dat het antimicrobieel, antiviraal, en ontstekingsremmend werkt.

Bron: https://www.dodoenstuin.be/stinkende-gouwe-chelidonium-majus/